Pregled bibliografske jedinice broj: 615697
Čimbenici koji utječu na konzumiranje hrane kod prasadi
Čimbenici koji utječu na konzumiranje hrane kod prasadi // Krmiva, 53 (2011), 6; 233-239 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 615697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici koji utječu na konzumiranje hrane kod
prasadi
(Factors affecting piglet feed consumption)
Autori
Margeta, Vladimir ; Kralik, Gordana ; Budimir, Kristina
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 53
(2011), 6;
233-239
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
prasad ; stres ; porodna težina ; odbiće ; hranidba
(piglets ; stress ; birth weight ; weaning ; feeding)
Sažetak
Razdoblje od poroda do odbića prasadi predstavlja najosjetljiviju fazu cjelokupnog ciklusa svinjogojske proizvodnje. Tijekom ovog razdoblja prasad je izložena nizu stresora čije negativne posljedice mogu odrediti kasniji tijek proizvodnje. Stres se javlja uslijed odvajanja prasadi od majke, može biti posljedica miješanja prasadi različitih legala te promjene okoline u kojoj prasad živi, a može nastati i zbog promjene oblika, količine te načina konzumiranja hrane. Čimbenici koji imaju nepovoljan utjecaj na konzumaciju hrane i vode prije te nakon odbića su visoke ili niske temperature okoliša, nesposobnost razlučivanja osjećaja gladi i žeđi, nesposobnost pronalaženja hrane ili vode, nedostatak iskustva u konzumiranju hrane ili vode, takmičarsko ponašanje između prasadi koja pripadaju različitim leglima, nedostatak stimulacije hranjenja, dostupnost hrane i vode, prekomjerno konzumiranje vode te temperatura i kvaliteta vode. Na navedene čimbenike može se utjecati pravilnim menadžmentom hranidbe, odgovarajućim mikroklimatskim parametrima i adekvatnim tehnološko – tehničkim rješenjima na farmi. Uspješnost sprječavanja nastanka navedenih čimbenika ovisi o smanjenu ovisnosti prasadi od majke te razvijanjem istraživačkog ponašanja. Nužno je stvoriti hranidbene navike te prasad hraniti kvalitetnom hranom. Temperatura okoline u kojoj prasad boravi jedan je od važnijih mikroklimatskih parametara. Ukoliko je ona viša ili niža od propisanih vrijednosti, konzumacija hrane biti će manja. Tehnološko – tehnička rješenja koja bi trebala biti ispunjena odnose se na konstrukciju obora, pristup pojilicama te broj hranidbenih mjesta. Tjelesna težina prasadi kod odbića glavni je čimbenik o kojem ovisi način reagiranja na stresne uvjete. Cilj je dobiti prasad s većom tjelesnom težinom kako bi se izbjegla depresija prirasta u prvom tjednu nakon odbića te u konačnici, što veće iskorištavanje genetskog potencijala rasta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts