Pregled bibliografske jedinice broj: 615230
Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja
Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 615230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja
(Effect of parametres of microvawe heating on the oxidative stability of vegetable oils)
Autori
Drobac, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2012
Stranica
48
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
mikrovalno zagrijavanje ; biljna ulja ; peroksidni broj ; oksidacijska stabilnost
(microwave heating ; vegetable oil ; peroxide value ; oxidative stability)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja. Ispitivanje je provedeno sa biljnim uljima (ulje bučinih koštica, suncokretovo ulje, ulje kukuruznih klica, ulje uljane repice, laneno ulje). Također je ispitivan utjecaj dodatka pojedinog ulja (30%, 50%) u ulje bučinih koštica na promjenu oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Uzorci ulja su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod različite snage (300 W, 450 W, 600 W) tijekom različitog vremenskog perioda. Rezultati oksidacijske stabilnosti biljnih ulja prikazani su peroksidnim brojem. Primjenom veće jačine mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja biljnih ulja, manja je održivost ulja i ispitivanih smjesa. Porastom vremena tretiranja biljnih ulja i njihovih smjesa mikrovalnim zagrijavanjem (300 W), smanjuje se oksidacijska stabilnost ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)