Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 615230

Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja


Drobac, Sanja
Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 615230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja
(Effect of parametres of microvawe heating on the oxidative stability of vegetable oils)

Autori
Drobac, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2012

Stranica
48

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
mikrovalno zagrijavanje ; biljna ulja ; peroksidni broj ; oksidacijska stabilnost
(microwave heating ; vegetable oil ; peroxide value ; oxidative stability)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja. Ispitivanje je provedeno sa biljnim uljima (ulje bučinih koštica, suncokretovo ulje, ulje kukuruznih klica, ulje uljane repice, laneno ulje). Također je ispitivan utjecaj dodatka pojedinog ulja (30%, 50%) u ulje bučinih koštica na promjenu oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Uzorci ulja su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod različite snage (300 W, 450 W, 600 W) tijekom različitog vremenskog perioda. Rezultati oksidacijske stabilnosti biljnih ulja prikazani su peroksidnim brojem. Primjenom veće jačine mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja biljnih ulja, manja je održivost ulja i ispitivanih smjesa. Porastom vremena tretiranja biljnih ulja i njihovih smjesa mikrovalnim zagrijavanjem (300 W), smanjuje se oksidacijska stabilnost ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Drobac, Sanja
Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Drobac, S. (2012) 'Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Drobac, Sanja}, year = {2012}, pages = {48}, keywords = {mikrovalno zagrijavanje, biljna ulja, peroksidni broj, oksidacijska stabilnost}, title = {Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja}, keyword = {mikrovalno zagrijavanje, biljna ulja, peroksidni broj, oksidacijska stabilnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Drobac, Sanja}, year = {2012}, pages = {48}, keywords = {microwave heating, vegetable oil, peroxide value, oxidative stability}, title = {Effect of parametres of microvawe heating on the oxidative stability of vegetable oils}, keyword = {microwave heating, vegetable oil, peroxide value, oxidative stability}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font