Pregled bibliografske jedinice broj: 614735
UTJECAJ PRIRODNIH ANTIOKSIDANASA NA OKSIDACIJSKU STABILNOST BUČINOG ULJA
UTJECAJ PRIRODNIH ANTIOKSIDANASA NA OKSIDACIJSKU STABILNOST BUČINOG ULJA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 614735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ PRIRODNIH ANTIOKSIDANASA NA OKSIDACIJSKU STABILNOST BUČINOG ULJA
(THE EFFECT OF NATURAL ANTIOXIDANTS ON THE OXIDATIVE STABILITY OF PUMPKIN SEED OIL)
Autori
Đurkan, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
29.11
Godina
2010
Stranica
52
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
bučino ulje; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi; ekstrakt ružmarina; ekstrakt zelenog čaja
(pumpkin seed oil; oxidative stability; natural antioxidants; rosemary extract; green tea extract)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina Oxy’Less CS, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt nara 10) u udjelima od 0, 04% i 0, 1% na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja i djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa i bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati Oven testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2 / kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi od 63 °C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy’Less CS u obje koncentracije u odnosu na ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt nara 10. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelu 0, 1% efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak udjela 0, 04%. Također, dodatkom prirodnih antioksidanasa postiže se veća uspješnost zaštite djevičanskog bučinog ulja od oksidacijskog kvarenja u odnosu na zaštitu bučinog ulja. Djevičansko bučino ulje pokazuje veću održivost ili stabilnost prema oksidacijskom kvarenju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)