Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 614735

UTJECAJ PRIRODNIH ANTIOKSIDANASA NA OKSIDACIJSKU STABILNOST BUČINOG ULJA


Đurkan, Tomislav
UTJECAJ PRIRODNIH ANTIOKSIDANASA NA OKSIDACIJSKU STABILNOST BUČINOG ULJA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 614735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ PRIRODNIH ANTIOKSIDANASA NA OKSIDACIJSKU STABILNOST BUČINOG ULJA
(THE EFFECT OF NATURAL ANTIOXIDANTS ON THE OXIDATIVE STABILITY OF PUMPKIN SEED OIL)

Autori
Đurkan, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
29.11

Godina
2010

Stranica
52

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
bučino ulje; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi; ekstrakt ružmarina; ekstrakt zelenog čaja
(pumpkin seed oil; oxidative stability; natural antioxidants; rosemary extract; green tea extract)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina Oxy’Less CS, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt nara 10) u udjelima od 0, 04% i 0, 1% na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja i djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa i bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati Oven testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2 / kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi od 63 °C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy’Less CS u obje koncentracije u odnosu na ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt nara 10. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelu 0, 1% efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak udjela 0, 04%. Također, dodatkom prirodnih antioksidanasa postiže se veća uspješnost zaštite djevičanskog bučinog ulja od oksidacijskog kvarenja u odnosu na zaštitu bučinog ulja. Djevičansko bučino ulje pokazuje veću održivost ili stabilnost prema oksidacijskom kvarenju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đurkan, Tomislav
UTJECAJ PRIRODNIH ANTIOKSIDANASA NA OKSIDACIJSKU STABILNOST BUČINOG ULJA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Đurkan, T. (2010) 'UTJECAJ PRIRODNIH ANTIOKSIDANASA NA OKSIDACIJSKU STABILNOST BUČINOG ULJA', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJurkan, Tomislav}, year = {2010}, pages = {52}, keywords = {bu\v{c}ino ulje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi, ekstrakt ru\v{z}marina, ekstrakt zelenog \v{c}aja}, title = {UTJECAJ PRIRODNIH ANTIOKSIDANASA NA OKSIDACIJSKU STABILNOST BU\v{C}INOG ULJA}, keyword = {bu\v{c}ino ulje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi, ekstrakt ru\v{z}marina, ekstrakt zelenog \v{c}aja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJurkan, Tomislav}, year = {2010}, pages = {52}, keywords = {pumpkin seed oil, oxidative stability, natural antioxidants, rosemary extract, green tea extract}, title = {THE EFFECT OF NATURAL ANTIOXIDANTS ON THE OXIDATIVE STABILITY OF PUMPKIN SEED OIL}, keyword = {pumpkin seed oil, oxidative stability, natural antioxidants, rosemary extract, green tea extract}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font