Pregled bibliografske jedinice broj: 614713
Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja
Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 614713 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja
(Influence type of oil degumming on rheological properties of crude sunflower oil)
Autori
Rusman, Štefica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
29.06
Godina
2009
Stranica
43
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
sirovo suncokretovo ulje; deguminacija; organske kiseline; elektroliti; reološka svojstva.
(crude sunflower oil; degumming; organic acids; electrolyts; rheological properties.)
Sažetak
Proces rafinacije sirovog ulja provodi se zbog uklanjanja nepoželjnih sastojaka koji umanjuju stabilnost i održivost ulja te utječu na senzorska svojstva (okus, miris, boja i dr.) ulja. Deguminacija (predrafinacija) ulja je postupak uklanjanja nepoželjnih negliceridnih sastojaka iz sirova ulja kao što su fosfolipidi, lipoproteini, proteini i drugi spojevi koji uzrokuju visoke rafinacijske gubitke. Cilj rada je istražiti utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja dobivenog metodom prešanja te izračunavanje prinosa i gubitka ulja tijekom raznih vrsta deguminacija. Istraživanja reoloških svojstava provedena su primjenom rotacijskog viskozimetra RHEOMAT 15T pri sobnoj temperaturi 23 °C. Iz dobivenih podataka određeni su reološki parametri ulja: smično naprezanje i viskoznost degumiranog suncokretovog ulja. Određivanjem reoloških svojstava degumiranog ulja i udjela fosfora provedena je analiza uspješnosti procesa deguminacije. Rezultati istraživanja pokazuju da je degumirano uncokretovo ulje Newtonska tekućina. Postupak degumiranja utječe na reološka svojstva ulja te na udio zaostalog fosfora u ulju. Vodenom deguminacijom u sirovu suncokretovu ulju zaostaje veći udio fosfolipida (fosfora) jer se ne izdvajaju nehidratibilni fosfolipidi iz ulja. Odvajanjem taloga fosfolipida iz degumiranog ulja postupkom centrifugiranja postižu se bolji rezultati nego primjenom lijevka za odijeljivanje tijekom 24 sata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)