Pregled bibliografske jedinice broj: 614695
Utjecaj procesnih parametara na deguminaciju sirovog suncokretovog ulja
Utjecaj procesnih parametara na deguminaciju sirovog suncokretovog ulja, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 614695 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih parametara na deguminaciju sirovog suncokretovog ulja
(Influence of process parameters on crude sunflower oil degumming)
Autori
Tovjanin, Bojana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
11.04
Godina
2008
Stranica
48
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
sirovo suncokretovo ulje; deguminacija; organske kiseline; reološka svojstva
(crude sunflower oil; degumming; organic acids; rheological properties)
Sažetak
Proces rafinacije sirovog ulja provodi se radi uklanjanja sastojaka koji umanjuju senzorska svojstva i održivost ulja. Degumiranje ulja je postupak u kojem se iz sirovog ulja uklanjaju fosfolipidi, lipoproteini, proteini i drugi spojevi koji uzrokuju taloženje i visoke rafinacijske gubitke. Cilj rada je istražiti utjecaj procesnih parametara na efikasnost provođenja kiselinske i vodene deguminacije sirovog suncokretovog ulja dobivenog metodom prešanja. Određivani su prinos i gubici ulja tijekom procesa deguminacije. Uspješnost procesa deguminacije sirovog ulja praćena je odeđivanjem reoloških svojstava degumiranog ulja, kao i određivanjem udjela fosfora. Istraživanja reoloških svojstava provedena su na rotacijskom viskozimetru Rheomat 15T pri 25 oC. Iz dobivenih podataka računati su reološki parametri koeficijent konzistencije i indeks tečenja. Rezultati istraživanja pokazuju da je degumirano sirovo ulje Newtonska tekućina. Procesni parametri dguminacije utječu na reološka svojstva, prinos ulja i udio fosfora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)