Pregled bibliografske jedinice broj: 614150
Organsko-biološki uzgoj mrkve
Organsko-biološki uzgoj mrkve, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 614150 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Organsko-biološki uzgoj mrkve
(Organic production of carrot)
Autori
Mažar, Milan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.09
Godina
2012
Stranica
27
Mentor
Božidar Benko
Ključne riječi
Daucus carota; tehnologija uzgoja; namirnica; hrana
(Daucus carota; growing technology; aliment; food)
Sažetak
Mrkva je izrazito važna prehrambena namirnica koja sadrži čitav niz ljekovitih tvari. Najbolje uspijeva u umjereno toplim područjima s umjerenom vlagom. Zbog sve većeg onećišćenja tla, vode i zraka, povećava se potražnja za organsko-biološki, odnosno, ekološki proizvedenom hranom. Ekološki uzgoj mrkve je dosta težak zbog činjenice da je mrkva dosta zahtjevna kultura, te ima mnogo prepreka koje treba savladati prilikom njenog uzgoja. Prilikom uzgoja mrkve vrlo je važno pažnju posvetiti izboru lokacije, tipu tla i plodoredu, obradi tla i gnojidbi, sjetvi, navodnjavanju, vađenju mrkve te primjerenoj zaštiti od štetnika, bolesti i korova. Sve provedene agrotehničke mjere te primijenjena gnojiva i sredstva za zaštitu bilja tijekom uzgoja trebaju biti u skladu sa Zakonom o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kao i pripadajućim Pravilnicima. Ekološka poljoprivreda je reakcija na sve izraženiju ekološku degradaciju te pogoršanje kvalitete hrane. Mrkva je namirnica na čijem se primjeru vrlo lako mogu uočiti prednosti i nedostaci ekološke proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)