Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 614010

Obilježja prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica, Leccino i Rosulja


Koprivnjak, Olivera; Vrhovnik, Irena; Hladnik, Teja; Prgomet, Željko; Hlevnjak, Bernardina; Majetić Germek, Valerija
Obilježja prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica, Leccino i Rosulja // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 3-4; 172-178 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 614010 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obilježja prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica, Leccino i Rosulja
(Characteristics of Nutritive Value of Virgin Olive Oils from Buža, Istarska bjelica, Leccino and Rosulja Cultivars)

Autori
Koprivnjak, Olivera ; Vrhovnik, Irena ; Hladnik, Teja ; Prgomet, Željko ; Hlevnjak, Bernardina ; Majetić Germek, Valerija

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 7 (2012), 3-4; 172-178

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; prehrambene i zdravstvene tvrdnje; oleinska kiselina; vitamin E; hidrofilni fenoli
(virgin olive oil; nutrition and health claims; oleic acid; vitamin E; hydrophilic phenols)

Sažetak
Istraživanje prehrambene vrijednosti sortnih djevičanskih maslinovih ulja provedeno je 2010. i 2011. godine na području Istarske županije (Hrvatska), Slovenske Istre (Slovenija) i otoka Krka (Hrvatska). Uzorci ulja dobiveni su laboratorijskim uređajem za preradu maslina a analizirano je ukupno 190 uzorka (25 uzoraka Buže, 98 Istarske bjelice, 48 Leccina i 19 Rosulje). Sve četiri sorte imale su visoki udjel oleinske kiseline, od 65, 6% (Rosulja) do 79, 8% (Istarska bjelica). Uzorci Buže, Leccina i Rosulje bili su bogati vitaminom E (155 – 490 mg/kg). Ulja Istarske bjelice sadržavala su najmanje vitamina E (89 – 169 mg/kg) ali značajno više hidrofilnih fenola (426 – 882 mg/kg) u odnosu na ostale sorte (155 – 590 mg/kg). Sastav masnih kiselina i podaci o hidrofilnim fenolima uspoređeni su s vrijednostima dobivenim obradom literaturnih podataka za razdoblje 1992. – 2009. na području Istre (56 uzoraka Buže, 49 Istarske bjelice i 40 Leccina). Ulja svih četiriju sorti u potpunosti ispunjavaju kriterije za isticanje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji koje se odnose na oleinsku kiselinu. Ulja Buže, Leccina i Rosulje u potpunosti ispunjavaju kriterije za navođenje tvrdnji vezanih uz vitamin E, a ona Istarske bjelice za isticanje zdravstvene tvrdnje koja se odnosi na hidrofilne fenolne tvari. Navedene karakteristike mogle bi biti iskorištene kao sredstvo tržišnog natjecanja u vidu isticanja tvrdnji na pretpakovinama djevičanskih maslinovih ulja te kao posebna obilježja proizvoda zaštićenog oznakom izvornosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0580696-0284 - Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi (Koprivnjak, Olivera, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Veleučilište u Rijeci

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada www.pbn.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Koprivnjak, Olivera; Vrhovnik, Irena; Hladnik, Teja; Prgomet, Željko; Hlevnjak, Bernardina; Majetić Germek, Valerija
Obilježja prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica, Leccino i Rosulja // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 3-4; 172-178 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Koprivnjak, O., Vrhovnik, I., Hladnik, T., Prgomet, Ž., Hlevnjak, B. & Majetić Germek, V. (2012) Obilježja prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica, Leccino i Rosulja. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (3-4), 172-178.
@article{article, author = {Koprivnjak, Olivera and Vrhovnik, Irena and Hladnik, Teja and Prgomet, \v{Z}eljko and Hlevnjak, Bernardina and Majeti\'{c} Germek, Valerija}, year = {2012}, pages = {172-178}, keywords = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, prehrambene i zdravstvene tvrdnje, oleinska kiselina, vitamin E, hidrofilni fenoli}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {7}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Obilje\v{z}ja prehrambene vrijednosti djevi\v{c}anskih maslinovih ulja sorti Bu\v{z}a, Istarska bjelica, Leccino i Rosulja}, keyword = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, prehrambene i zdravstvene tvrdnje, oleinska kiselina, vitamin E, hidrofilni fenoli} }
@article{article, author = {Koprivnjak, Olivera and Vrhovnik, Irena and Hladnik, Teja and Prgomet, \v{Z}eljko and Hlevnjak, Bernardina and Majeti\'{c} Germek, Valerija}, year = {2012}, pages = {172-178}, keywords = {virgin olive oil, nutrition and health claims, oleic acid, vitamin E, hydrophilic phenols}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {7}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Characteristics of Nutritive Value of Virgin Olive Oils from Bu\v{z}a, Istarska bjelica, Leccino and Rosulja Cultivars}, keyword = {virgin olive oil, nutrition and health claims, oleic acid, vitamin E, hydrophilic phenols} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • DOAJ (Directory of Open Access Journals)
  • EBSCO-HOST





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font