Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 613631

Strategijsko upravljanje kvalitetom u hotelijerstvu


Biočina Lobaš, Iris; Račić Mihovil
Strategijsko upravljanje kvalitetom u hotelijerstvu // Zbornik I. znanstveno - stručnog skupa TURIZAM, VODNO GOSPODARSTVO I ZAŠTITA MORA / Blažević , N. ; Milačić, A. (ur.).
Opatija: Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Hrvatske, Državna uprava za vode, Hrvatske vode, Fakultet za turistički i hotelski menadžment Opatija, Hrvatska udruga hotelijera i restoratera, Društvo za zaštitu voda, 2002. str. 169-180 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 613631 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Strategijsko upravljanje kvalitetom u hotelijerstvu
(Stategic Management in the Hotel Industry)

Autori
Biočina Lobaš, Iris ; Račić Mihovil

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik I. znanstveno - stručnog skupa TURIZAM, VODNO GOSPODARSTVO I ZAŠTITA MORA / Blažević , N. ; Milačić, A. - Opatija : Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Hrvatske, Državna uprava za vode, Hrvatske vode, Fakultet za turistički i hotelski menadžment Opatija, Hrvatska udruga hotelijera i restoratera, Društvo za zaštitu voda, 2002, 169-180

Skup
I. znanstveno - stručni skup TURIZAM, VODNO GOSPODARSTVO I ZAŠTITA MORA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.03.2002. - 22.03.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kvaliteta; SQM; vizija; strategija; ciljevi; hotelijerstvo; SPC
(quality; SQM; vision; strategy; goals; hotel industry; SPC)

Sažetak
U ovom radu riječ je o nužnosti primjene procesa strategijskog upravljanja (SQM-a) u hotelijerstvu, utemeljenog na identifikaciji strategisjkih postignuća i formuliranju dugoročnih ciljeva. Dinamični uvjeti u kojima djeluje suvremeno hotelijersvo nalaže nužnost primjene SQM. Ovoj problematici do danas se nije pridavala veća pozornost, stoga proces i mogućnosti primjene SQM u hotelijerstvu nisu dovoljno istraženi niti zastupljeni u postojećoj domaćoj literaturi. Vrlo važno mjesto u pristupu koncepta SQM-a u hotelijersvu zauzima područje primjene i ciljani tržišni segment. Za pridobivanje kupaca u konačnici je zaslužna kvaliteta usluge koja je proporcionalna očekivanjima kupaca, ili kojom se nadmašuju njihova očekivanja. Zadovoljenje kupčevih očekivanja kao najbolji oblik promocije trebalo bi predstavljati temeljnu odrednicu poslovanja budući se na taj način stvara povjerenje i pretpostavke koje jamče opstanak hotelskog poduzeća u budućnosti. Međutim, to iziskuje dodatnu osposobljenost u okviru interne okoline hotelskog poduzeća, na što se ukazuje u ovom radu. Pritom je poseban naglasak na kontinuiranom izvođenju postupka vizijskog vođenja top managementa kroz korake poput ugradnje strategije kvalitete u korisne poslovne planove, te njihove opercionalizacije u skladu sa internim i eksternim vrednovanjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Mihovil Račić (autor)

Avatar Url Iris Mihajlović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Biočina Lobaš, Iris; Račić Mihovil
Strategijsko upravljanje kvalitetom u hotelijerstvu // Zbornik I. znanstveno - stručnog skupa TURIZAM, VODNO GOSPODARSTVO I ZAŠTITA MORA / Blažević , N. ; Milačić, A. (ur.).
Opatija: Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Hrvatske, Državna uprava za vode, Hrvatske vode, Fakultet za turistički i hotelski menadžment Opatija, Hrvatska udruga hotelijera i restoratera, Društvo za zaštitu voda, 2002. str. 169-180 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Biočina Lobaš, I. & Račić Mihovil (2002) Strategijsko upravljanje kvalitetom u hotelijerstvu. U: Blažević , N. & Milačić, A. (ur.)Zbornik I. znanstveno - stručnog skupa TURIZAM, VODNO GOSPODARSTVO I ZAŠTITA MORA.
@article{article, author = {Bio\v{c}ina Loba\v{s}, Iris}, year = {2002}, pages = {169-180}, keywords = {kvaliteta, SQM, vizija, strategija, ciljevi, hotelijerstvo, SPC}, title = {Strategijsko upravljanje kvalitetom u hotelijerstvu}, keyword = {kvaliteta, SQM, vizija, strategija, ciljevi, hotelijerstvo, SPC}, publisher = {Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Ministarstvo za\v{s}tite okoli\v{s}a i prostornog ure\djenja Republike Hrvatske, Dr\v{z}avna uprava za vode, Hrvatske vode, Fakultet za turisti\v{c}ki i hotelski menad\v{z}ment Opatija, Hrvatska udruga hotelijera i restoratera, Dru\v{s}tvo za za\v{s}titu voda}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bio\v{c}ina Loba\v{s}, Iris}, year = {2002}, pages = {169-180}, keywords = {quality, SQM, vision, strategy, goals, hotel industry, SPC}, title = {Stategic Management in the Hotel Industry}, keyword = {quality, SQM, vision, strategy, goals, hotel industry, SPC}, publisher = {Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Ministarstvo za\v{s}tite okoli\v{s}a i prostornog ure\djenja Republike Hrvatske, Dr\v{z}avna uprava za vode, Hrvatske vode, Fakultet za turisti\v{c}ki i hotelski menad\v{z}ment Opatija, Hrvatska udruga hotelijera i restoratera, Dru\v{s}tvo za za\v{s}titu voda}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font