Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 612754

Ekološki prihvatljiva ambalaža


Josipa Ostojić
Ekološki prihvatljiva ambalaža, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 612754 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekološki prihvatljiva ambalaža
(Environmentally friendly packaging)

Autori
Josipa Ostojić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
16.01

Godina
2013

Stranica
15

Mentor
Jakobek, Lidija

Neposredni voditelj
Jakobek, Lidija

Ključne riječi
ambalaža ; ekološka prihvatljivost ; biorazgradivost ; jestiva ambalaža
(packaging ; environmentally friendly ; biodegradation ; edible packaging)

Sažetak
Ambalaža predstavlja materijal koji štiti proizvod pri transportu i skladištenju i omogućuje njegovu uspješniju prodaju. No, nakon što se odbaci, ambalaža predstavlja veliki problem za okoliš jer čini veliki dio čvrstog otpada. Da bi se smanjio problem ambalaže kao otpada, pokušava se sve više koristiti ambalaža koja nema štetan utjecaj na okoliš. Osim nekih tradicionalnih materijala koji su ekološki prihvatljivi (staklo, papir, karton), za pakiranje namirnica se uvode biorazgradivi ambalažni materijali te jestiva ambalaža. Pod pojmom ekološke prihvatljivosti ambalaže podrazumijevaju se kriteriji procjene utjecaja iskorištene i odbačene ambalaže na okoliš. Za ekološku prihvatljivost bitno je da je ambalažni materijal biorazgradiv te da nakon razgradnje nema štetan utjecaj na okoliš, ali se sve više ističe da je važno i smanjenje mase ambalaže prilikom proizvodnje ambalaže, korištenje ambalaže za višekratnu uporabu te recikliranje ambalaže. Ovi postupci doveli bi do smanjenja mase otpada. Osim toga, iskorištena ambalaža se može upotrijebiti za dobivanje vrijednih sekundarnih sirovina te toplinske energije. Pravilnim gospodarenjem te primjenom ekološki prihvatljive ambalaže postigla bi se bolja zaštita okoliša.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Josipa Ostojić
Ekološki prihvatljiva ambalaža, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Josipa Ostojić (2013) 'Ekološki prihvatljiva ambalaža', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {15}, keywords = {ambala\v{z}a, ekolo\v{s}ka prihvatljivost, biorazgradivost, jestiva ambala\v{z}a}, title = {Ekolo\v{s}ki prihvatljiva ambala\v{z}a}, keyword = {ambala\v{z}a, ekolo\v{s}ka prihvatljivost, biorazgradivost, jestiva ambala\v{z}a}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {15}, keywords = {packaging, environmentally friendly, biodegradation, edible packaging}, title = {Environmentally friendly packaging}, keyword = {packaging, environmentally friendly, biodegradation, edible packaging}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font