Pregled bibliografske jedinice broj: 612754
Ekološki prihvatljiva ambalaža
Ekološki prihvatljiva ambalaža, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 612754 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološki prihvatljiva ambalaža
(Environmentally friendly packaging)
Autori
Josipa Ostojić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
16.01
Godina
2013
Stranica
15
Mentor
Jakobek, Lidija
Neposredni voditelj
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
ambalaža ; ekološka prihvatljivost ; biorazgradivost ; jestiva ambalaža
(packaging ; environmentally friendly ; biodegradation ; edible packaging)
Sažetak
Ambalaža predstavlja materijal koji štiti proizvod pri transportu i skladištenju i omogućuje njegovu uspješniju prodaju. No, nakon što se odbaci, ambalaža predstavlja veliki problem za okoliš jer čini veliki dio čvrstog otpada. Da bi se smanjio problem ambalaže kao otpada, pokušava se sve više koristiti ambalaža koja nema štetan utjecaj na okoliš. Osim nekih tradicionalnih materijala koji su ekološki prihvatljivi (staklo, papir, karton), za pakiranje namirnica se uvode biorazgradivi ambalažni materijali te jestiva ambalaža. Pod pojmom ekološke prihvatljivosti ambalaže podrazumijevaju se kriteriji procjene utjecaja iskorištene i odbačene ambalaže na okoliš. Za ekološku prihvatljivost bitno je da je ambalažni materijal biorazgradiv te da nakon razgradnje nema štetan utjecaj na okoliš, ali se sve više ističe da je važno i smanjenje mase ambalaže prilikom proizvodnje ambalaže, korištenje ambalaže za višekratnu uporabu te recikliranje ambalaže. Ovi postupci doveli bi do smanjenja mase otpada. Osim toga, iskorištena ambalaža se može upotrijebiti za dobivanje vrijednih sekundarnih sirovina te toplinske energije. Pravilnim gospodarenjem te primjenom ekološki prihvatljive ambalaže postigla bi se bolja zaštita okoliša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)