Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 612750

Utjecaj vrste pakiranja na antiradikalnu aktivnost, polifenolne antioksidanse i vitamin C u voćnim sokovima


Zastavniković, Jasmina
Utjecaj vrste pakiranja na antiradikalnu aktivnost, polifenolne antioksidanse i vitamin C u voćnim sokovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 612750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vrste pakiranja na antiradikalnu aktivnost, polifenolne antioksidanse i vitamin C u voćnim sokovima
(The influence of packaging type on the antiradical activity, polyphenolic antioxidants and vitamin C in fruit juices)

Autori
Zastavniković, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.10

Godina
2012

Stranica
53

Mentor
Jakobek, Lidija

Ključne riječi
staklo ; poli(etilen-tereftalat) ; višeslojno pakiranje ; voćni sok ; polifenoli ; antocijanini ; vitamin C ; antiradikalna aktivnost
(glass ; poly(ethylene terephtalate) ; multilayer packaging ; fruit juice ; polyphenols ; anthocyanins ; vitamin C ; antiradical activity)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj vrste pakiranja (poli(etilen-tereftalat)-PET, zeleno obojena i bezbojna staklena ambalaža, višeslojno pakiranje (papir-karton/plastika/aluminij)) na antiradikalnu aktivnost i sadržaj polifenolnih antioksidansa i vitamina C u voćnim sokovima. Ispitivanja su provedena u vremenskom periodu od 43 dana. Promjene u količini ukupnih polifenolnih spojeva, ukupnih antocijanina i vitamina C praćene su korištenjem spektroskopskih metoda te reverzno-faznom visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (RP-HPLC) s PDA detektorom. Antiradikalna aktivnost voćnih sokova određena je DPPH metodom. Rezultati su pokazali da je došlo do fluktuacije u količini ukupnih polifenola te do smanjenja ukupnih antocijanina, vitamina C i antiradikalne aktivnosti. Premda su se svi ambalažni materijali pokazali sličnima u očuvanju njihove količine može se reći da je polimerna ambalaža te zelena staklena ambalaža bila nešto bolja u usporedbi s višeslojnom ambalažom. No, vrlo je bitno uzeti u obzir sastav soka te moguće interakcije između spojeva prisutnih u soku (npr. antocijanini, askorbinska kiselina) koje mogu dovesti do brže degradacije ovih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Zastavniković, Jasmina
Utjecaj vrste pakiranja na antiradikalnu aktivnost, polifenolne antioksidanse i vitamin C u voćnim sokovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Zastavniković, J. (2012) 'Utjecaj vrste pakiranja na antiradikalnu aktivnost, polifenolne antioksidanse i vitamin C u voćnim sokovima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zastavnikovi\'{c}, Jasmina}, year = {2012}, pages = {53}, keywords = {staklo, poli(etilen-tereftalat), vi\v{s}eslojno pakiranje, vo\'{c}ni sok, polifenoli, antocijanini, vitamin C, antiradikalna aktivnost}, title = {Utjecaj vrste pakiranja na antiradikalnu aktivnost, polifenolne antioksidanse i vitamin C u vo\'{c}nim sokovima}, keyword = {staklo, poli(etilen-tereftalat), vi\v{s}eslojno pakiranje, vo\'{c}ni sok, polifenoli, antocijanini, vitamin C, antiradikalna aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zastavnikovi\'{c}, Jasmina}, year = {2012}, pages = {53}, keywords = {glass, poly(ethylene terephtalate), multilayer packaging, fruit juice, polyphenols, anthocyanins, vitamin C, antiradical activity}, title = {The influence of packaging type on the antiradical activity, polyphenolic antioxidants and vitamin C in fruit juices}, keyword = {glass, poly(ethylene terephtalate), multilayer packaging, fruit juice, polyphenols, anthocyanins, vitamin C, antiradical activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font