Pregled bibliografske jedinice broj: 612750
Utjecaj vrste pakiranja na antiradikalnu aktivnost, polifenolne antioksidanse i vitamin C u voćnim sokovima
Utjecaj vrste pakiranja na antiradikalnu aktivnost, polifenolne antioksidanse i vitamin C u voćnim sokovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 612750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vrste pakiranja na antiradikalnu aktivnost, polifenolne antioksidanse i vitamin C u voćnim sokovima
(The influence of packaging type on the antiradical activity, polyphenolic antioxidants and vitamin C in fruit juices)
Autori
Zastavniković, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.10
Godina
2012
Stranica
53
Mentor
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
staklo ; poli(etilen-tereftalat) ; višeslojno pakiranje ; voćni sok ; polifenoli ; antocijanini ; vitamin C ; antiradikalna aktivnost
(glass ; poly(ethylene terephtalate) ; multilayer packaging ; fruit juice ; polyphenols ; anthocyanins ; vitamin C ; antiradical activity)
Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj vrste pakiranja (poli(etilen-tereftalat)-PET, zeleno obojena i bezbojna staklena ambalaža, višeslojno pakiranje (papir-karton/plastika/aluminij)) na antiradikalnu aktivnost i sadržaj polifenolnih antioksidansa i vitamina C u voćnim sokovima. Ispitivanja su provedena u vremenskom periodu od 43 dana. Promjene u količini ukupnih polifenolnih spojeva, ukupnih antocijanina i vitamina C praćene su korištenjem spektroskopskih metoda te reverzno-faznom visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (RP-HPLC) s PDA detektorom. Antiradikalna aktivnost voćnih sokova određena je DPPH metodom. Rezultati su pokazali da je došlo do fluktuacije u količini ukupnih polifenola te do smanjenja ukupnih antocijanina, vitamina C i antiradikalne aktivnosti. Premda su se svi ambalažni materijali pokazali sličnima u očuvanju njihove količine može se reći da je polimerna ambalaža te zelena staklena ambalaža bila nešto bolja u usporedbi s višeslojnom ambalažom. No, vrlo je bitno uzeti u obzir sastav soka te moguće interakcije između spojeva prisutnih u soku (npr. antocijanini, askorbinska kiselina) koje mogu dovesti do brže degradacije ovih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)