Pregled bibliografske jedinice broj: 612348
Funkcionalni proizvodi na bazi žitarica
Funkcionalni proizvodi na bazi žitarica // Hrana kao temelj zdravlja i dugovječnosti
Zagreb, Hrvatska, 2012. (poster, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 612348 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalni proizvodi na bazi žitarica
(Functional products based on wheat)
Autori
Ugarčić, Žaneta ; Jukić, Marko ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Kuleš, Anđa ; Kosović, Indira
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Skup
Hrana kao temelj zdravlja i dugovječnosti
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.06.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
inulin; ekstrudirane pšenične posije; ječmeno brašno
(inulin; extruded wheat bran; barley flour)
Sažetak
U svakodnevnoj prehrani na našem tržištu, najviše su zastupljeni pekarski i tjesteničarski proizvodi dobiveni iz bijelog brašna i krupice iz kojih su uklonjene biološki važne tvari, kao što su prehrambena vlakna, vitamini, mineralne tvari i određene amino kiseline. U novije vrijeme sve više se govori o funkcionalnoj hrani, koja sadrži posebne bioaktivne sastojke, koji djeluju na tjelesne funkcije u pozitivnom smislu. Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, Osijek razvijene su tehnologije proizvodnje novih visokovrijednih proizvoda na bazi žitarica, te je ispitan utjecaj različitih funkcionalnih dodataka na tehnološke, nutritivne i senzorske parametre kakvoće kruha i tjestenine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek