Pregled bibliografske jedinice broj: 612319
Utjecaj dodatka NaCl na termodinamiku i kinetiku procesa kristalizacije glicina
Utjecaj dodatka NaCl na termodinamiku i kinetiku procesa kristalizacije glicina // Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012. str. 102-102 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 612319 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka NaCl na termodinamiku i kinetiku procesa kristalizacije glicina
(The influence of NaCl on the thermodynamic and kinetic of glycine crystallization)
Autori
Duvančić, Martina ; Hrkovac, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera
/ Martinez, Sanja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012, 102-102
ISBN
978-953-6894-45-1
Skup
IX. Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
glicin; metastabilna zona; natrijev klorid; termodinamika i kinetika kristalizacije
(glycine; metastable zone; sodium chloride; thermodynamic and kinetic of crystallization)
Sažetak
Glicin je najjednostavnija aminokiselina i nalazi se u mnogim proteinima i enzimima te ima široku primjenu u prehrambenoj, farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji, ponajviše zbog mogućnosti kristalizacije u više polimorfnih oblika (α, β i γ). Kako je priroda polimorfa određena kombinacijom relativnih brzina nukleacije i rasta kristala, odnosno, interakcijom kinetičkih i termodinamičkih faktora, u ovom je radu ispitan utjecaj dodatka natrijevog klorida u vodenu otopinu glicina na termodinamička i kinetička svojstva prilikom šaržne kristalizacije hlađenjem. Kako bi se ispitao utjecaj dodatka na topljivost te širinu metastabilne zone, natrijev klorid je dodavan u širokom rasponu koncentracija (3, 0 - 21, 8 g NaCl / 100 ml vode) u vodenu otopinu glicina. Povećanjem dodatka natrijevog klorida povećava se topljivost glicina u vodi te se mijenjaju temperature kod kojih dolazi do nukleacije. To rezultira neznatnom razlikom u širini metastabilne zone za pojedinu količinu dodatka, ali njihov pomak u područje veće prezasićenosti ima znatan utjecaj na granulometrijska svojstva dobivenih kristala. Promjenom brzine hlađenja (5, 7, 8, 10 °C h-1) i praćenjem temperatura nukleacije, određena je kinetika nukleacije za sve količine dodanog natrijevog klorida. Rezultati pokazuju da se povećanjem brzine hlađenja i količine dodatka, snižava temperatura nukleacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Martina Hrkovac
(autor)