Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 612319

Utjecaj dodatka NaCl na termodinamiku i kinetiku procesa kristalizacije glicina


Duvančić, Martina; Hrkovac, Martina
Utjecaj dodatka NaCl na termodinamiku i kinetiku procesa kristalizacije glicina // Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012. str. 102-102 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 612319 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka NaCl na termodinamiku i kinetiku procesa kristalizacije glicina
(The influence of NaCl on the thermodynamic and kinetic of glycine crystallization)

Autori
Duvančić, Martina ; Hrkovac, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012, 102-102

ISBN
978-953-6894-45-1

Skup
IX. Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
glicin; metastabilna zona; natrijev klorid; termodinamika i kinetika kristalizacije
(glycine; metastable zone; sodium chloride; thermodynamic and kinetic of crystallization)

Sažetak
Glicin je najjednostavnija aminokiselina i nalazi se u mnogim proteinima i enzimima te ima široku primjenu u prehrambenoj, farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji, ponajviše zbog mogućnosti kristalizacije u više polimorfnih oblika (α, β i γ). Kako je priroda polimorfa određena kombinacijom relativnih brzina nukleacije i rasta kristala, odnosno, interakcijom kinetičkih i termodinamičkih faktora, u ovom je radu ispitan utjecaj dodatka natrijevog klorida u vodenu otopinu glicina na termodinamička i kinetička svojstva prilikom šaržne kristalizacije hlađenjem. Kako bi se ispitao utjecaj dodatka na topljivost te širinu metastabilne zone, natrijev klorid je dodavan u širokom rasponu koncentracija (3, 0 - 21, 8 g NaCl / 100 ml vode) u vodenu otopinu glicina. Povećanjem dodatka natrijevog klorida povećava se topljivost glicina u vodi te se mijenjaju temperature kod kojih dolazi do nukleacije. To rezultira neznatnom razlikom u širini metastabilne zone za pojedinu količinu dodatka, ali njihov pomak u područje veće prezasićenosti ima znatan utjecaj na granulometrijska svojstva dobivenih kristala. Promjenom brzine hlađenja (5, 7, 8, 10 °C h-1) i praćenjem temperatura nukleacije, određena je kinetika nukleacije za sve količine dodanog natrijevog klorida. Rezultati pokazuju da se povećanjem brzine hlađenja i količine dodatka, snižava temperatura nukleacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Hrkovac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Duvančić, Martina; Hrkovac, Martina
Utjecaj dodatka NaCl na termodinamiku i kinetiku procesa kristalizacije glicina // Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012. str. 102-102 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Duvančić, M. & Hrkovac, M. (2012) Utjecaj dodatka NaCl na termodinamiku i kinetiku procesa kristalizacije glicina. U: Martinez, S. (ur.)Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Duvan\v{c}i\'{c}, Martina and Hrkovac, Martina}, editor = {Martinez, S.}, year = {2012}, pages = {102-102}, keywords = {glicin, metastabilna zona, natrijev klorid, termodinamika i kinetika kristalizacije}, isbn = {978-953-6894-45-1}, title = {Utjecaj dodatka NaCl na termodinamiku i kinetiku procesa kristalizacije glicina}, keyword = {glicin, metastabilna zona, natrijev klorid, termodinamika i kinetika kristalizacije}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Duvan\v{c}i\'{c}, Martina and Hrkovac, Martina}, editor = {Martinez, S.}, year = {2012}, pages = {102-102}, keywords = {glycine, metastable zone, sodium chloride, thermodynamic and kinetic of crystallization}, isbn = {978-953-6894-45-1}, title = {The influence of NaCl on the thermodynamic and kinetic of glycine crystallization}, keyword = {glycine, metastable zone, sodium chloride, thermodynamic and kinetic of crystallization}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font