Pregled bibliografske jedinice broj: 612316
Utjecaj aditiva na granulometrijska svojstva i polimorfizam u procesu šaržne kristalizacije glicina
Utjecaj aditiva na granulometrijska svojstva i polimorfizam u procesu šaržne kristalizacije glicina // Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012. str. 99-99 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 612316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj aditiva na granulometrijska svojstva i polimorfizam u procesu šaržne kristalizacije glicina
(The influence of additive on granulometric characteristic and polymorphism in the batch cooling glycine crystallization)
Autori
Čavrag, Ornela ; Hrkovac, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera
/ Martinez, Sanja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012, 99-99
ISBN
978-953-6894-45-1
Skup
IX. Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
aditiv; glicin; morfologija kristala; polimorfizam; šaržna kristalizacija
(additive; batch crystallization; glycine; crystal morphology; polymorphism)
Sažetak
Uvjeti provedbe procesa kristalizacije, ali i dodatak različitih količina i vrsta aditiva utječu na topljivost soli, širinu metastabilne zone, nukleaciju i rast kristala, a posljedično i na njihova granulometrijska svojstva te strukturu. Budući da je cilj dobiti proizvod koji zadovoljava određene zahtjeve bitne za tržište kao i za daljnju obradu (ispiranje, filtracija, sušenje, usitnjavanje), neophodno je pravilno odabrati optimalnu koncentraciju aditiva koja daje kristale zadovoljavajućih svojstava. U tu je svrhu, u ovom radu, istražen utjecaj dodatka različite mase natrijevog klorida (3, 0 - 21, 8 g NaCl / 100ml vode) na svojstva kristala u šaržnoj kristalizaciji hlađenjem vodene otopine glicina (34, 0 g glicin / 100 ml vode). Na temelju strukturne analize dobivenih kristala, provedene metodom rendgenske difrakcije (XRD), utvrđeno je da su kristali dobiveni dodatkom natrijevog klorida pri nižim koncentracijama, α - strukture te je utvrđena kritična koncentracija aditiva za dobivanje γ- polimorfa. Također, zabilježena je strukturna promjena α - u γ - polimorfni oblik glicina tijekom dužeg stajanja kristala pri sobnim uvjetima uslijed težnje sustava za postizanjem termodinamički stabilnijeg polimorfa. Morfologija kristala određena je promatranjem istih pod svjetlosnim mikroskopom pomoću kojeg je određen omjer njihove dužine i širine (La / Lb) što definira oblik nastalih kristala, a raspodjela veličina produkta dobivena je sitenom analizom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Martina Hrkovac
(autor)