Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 612316

Utjecaj aditiva na granulometrijska svojstva i polimorfizam u procesu šaržne kristalizacije glicina


Čavrag, Ornela; Hrkovac, Martina
Utjecaj aditiva na granulometrijska svojstva i polimorfizam u procesu šaržne kristalizacije glicina // Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012. str. 99-99 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 612316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj aditiva na granulometrijska svojstva i polimorfizam u procesu šaržne kristalizacije glicina
(The influence of additive on granulometric characteristic and polymorphism in the batch cooling glycine crystallization)

Autori
Čavrag, Ornela ; Hrkovac, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012, 99-99

ISBN
978-953-6894-45-1

Skup
IX. Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
aditiv; glicin; morfologija kristala; polimorfizam; šaržna kristalizacija
(additive; batch crystallization; glycine; crystal morphology; polymorphism)

Sažetak
Uvjeti provedbe procesa kristalizacije, ali i dodatak različitih količina i vrsta aditiva utječu na topljivost soli, širinu metastabilne zone, nukleaciju i rast kristala, a posljedično i na njihova granulometrijska svojstva te strukturu. Budući da je cilj dobiti proizvod koji zadovoljava određene zahtjeve bitne za tržište kao i za daljnju obradu (ispiranje, filtracija, sušenje, usitnjavanje), neophodno je pravilno odabrati optimalnu koncentraciju aditiva koja daje kristale zadovoljavajućih svojstava. U tu je svrhu, u ovom radu, istražen utjecaj dodatka različite mase natrijevog klorida (3, 0 - 21, 8 g NaCl / 100ml vode) na svojstva kristala u šaržnoj kristalizaciji hlađenjem vodene otopine glicina (34, 0 g glicin / 100 ml vode). Na temelju strukturne analize dobivenih kristala, provedene metodom rendgenske difrakcije (XRD), utvrđeno je da su kristali dobiveni dodatkom natrijevog klorida pri nižim koncentracijama, α - strukture te je utvrđena kritična koncentracija aditiva za dobivanje γ- polimorfa. Također, zabilježena je strukturna promjena α - u γ - polimorfni oblik glicina tijekom dužeg stajanja kristala pri sobnim uvjetima uslijed težnje sustava za postizanjem termodinamički stabilnijeg polimorfa. Morfologija kristala određena je promatranjem istih pod svjetlosnim mikroskopom pomoću kojeg je određen omjer njihove dužine i širine (La / Lb) što definira oblik nastalih kristala, a raspodjela veličina produkta dobivena je sitenom analizom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Hrkovac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čavrag, Ornela; Hrkovac, Martina
Utjecaj aditiva na granulometrijska svojstva i polimorfizam u procesu šaržne kristalizacije glicina // Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012. str. 99-99 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Čavrag, O. & Hrkovac, M. (2012) Utjecaj aditiva na granulometrijska svojstva i polimorfizam u procesu šaržne kristalizacije glicina. U: Martinez, S. (ur.)Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera.
@article{article, author = {\v{C}avrag, Ornela and Hrkovac, Martina}, editor = {Martinez, S.}, year = {2012}, pages = {99-99}, keywords = {aditiv, glicin, morfologija kristala, polimorfizam, \v{s}ar\v{z}na kristalizacija}, isbn = {978-953-6894-45-1}, title = {Utjecaj aditiva na granulometrijska svojstva i polimorfizam u procesu \v{s}ar\v{z}ne kristalizacije glicina}, keyword = {aditiv, glicin, morfologija kristala, polimorfizam, \v{s}ar\v{z}na kristalizacija}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{C}avrag, Ornela and Hrkovac, Martina}, editor = {Martinez, S.}, year = {2012}, pages = {99-99}, keywords = {additive, batch crystallization, glycine, crystal morphology, polymorphism}, isbn = {978-953-6894-45-1}, title = {The influence of additive on granulometric characteristic and polymorphism in the batch cooling glycine crystallization}, keyword = {additive, batch crystallization, glycine, crystal morphology, polymorphism}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font