Pregled bibliografske jedinice broj: 612282
Utjecaj antiotapala na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina
Utjecaj antiotapala na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina // Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera 2012. / Martinez, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012. str. 16-16 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 612282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj antiotapala na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina
(The influence of antisolvent on the metastable zone width of glycine crystallization)
Autori
Hrkovac, Martina ; Bešlić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera 2012.
/ Martinez, Sanja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012, 16-16
ISBN
978-953-6894-45-1
Skup
IX. Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Antiotapalo; Glicin; Granulometrijske karakteristike; Polimorfizam; Šaržna kristalizacija
(antisolvent; granulometric properties; polymorphism; batch crystallization)
Sažetak
U svrhu ispitivanja utjecaja količine antiotapala na širinu metastabilne zone, stupanj prezasićenosti, te na granulometrijske karakteristike i strukturu kristala glicina, provedena je šaržna kristalizacija hlađenjem iz smjese otapala voda : etanol. Odnos vode i etanola mijenjao se od 17 : 1 do najvećeg udjela etanola 5 : 1, što je utjecalo na stupanj prezasićenosti i nukleaciju. Kako je glicin aminokiselina koja se pojavljuje u različitim kristalnim strukturama, eksperimenti su provedeni na dva različita načina: pripravom smjese otapala voda : etanol u kojoj je otopljen glicin, a proces je vođen od temperature zasićenosti. U drugom slučaju je pripremljena zasićena vodena otopina glicina, a etanol je dodan pri 43 °C, unutar metastabilne zoni. Obzirom da povećanje količine dodanog etanola smanjuje topljivost glicina u smjesi otapala voda : etanol, širina metastabilne zone se povećava te nastaju veći kristali, a masa izlučenih kristala je veća neovisno o načinu provedbe procesa. Ustanovljeno je da način provedbe procesa ima znatan utjecaj na granulometrijska svojstva kristala. Kristali dobiveni iz pripremljene zasićene otopine glicina i smjese otapala u različitim omjerima daju široku i višemodalnu raspodjelu veličina za razliku od onih dobivenih dodatkom etanola pri temperaturi otopine od 43 °C, gdje je sekundarna nukleacija spriječena. Rendgenska analiza ukazuje na nastanak α - strukture glicina neovisno o količini dodanog etanola ili o načinu provedbe eksperimenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Martina Hrkovac
(autor)