Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 610134

Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca


Venciger, Iva
Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 610134 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca
(Hexanol oxidation catalyzed by non-growing baker's yeast cells)

Autori
Venciger, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2011

Stranica
34

Mentor
Vrsalović Presečki, Ana

Ključne riječi
alkohol dehidrogenaza; pekarski kvasac; oxidacija heksanola; regeneracija koenzima; modeliranje
(alcohol dehydrogenase; baker's yeast; hexanol oxidation; coenzyme regeneration; modeling)

Sažetak
Upotreba NAD+ ili NADP+ zavisnih dehidrogenaza u organskim sintezama ograničena je činjenicom da je koenzim prilično skup reagens, koji se mora dodati u stehiometrijskoj koncentraciji. Regeneracijom koenzima, osim što se postiže znatna ušteda na koenzimu može se utjecati i na pomicanje reakcijske ravnoteže u željenom smjeru. Stoga je nužno pronaći učinkovit način njegove regeneracije. Postoje nekoliko dostupnih metoda za regeneraciju koenzima, ali se najčešće upotrebljava enzimatska. Ona uključuje dodatak drugog enzima u proces ili dodatak drugog supstrata. U ovom radu provedena je regeneracija koenzima NAD+ sa dodatkom drugog supstrata (acetona) u reakciji biokatalitičke oksidacije heksanola. Navedena reakcija je katalizirana enzimom alkohol dehidrogenazom (ADH). Kao izvor enzima upotrijebljene su cijele stanice pekarskog kvasca. Obzirom da je aktivnost enzima u stanici niska, stanice su tretirane sa detergentom CTAB, kako bi perforirana stanična stjenka omogućila bržu difuziju supstrata i produkta. Produkti oksidacije heksanaola su heksanal i heksan kiselina. Alkohol dehidrogenaza u permeabilizranim stanicama pekarskog kvasca je kinetički karakterizirana u obje reakcije – oksidaciji heksanola i redukciji acetona. Reakcije su opisane matematičkim modelom koji se sastoji od kinetičkih i bilancnih jednadžbi.. Model je validiran u kotlastom reaktoru, te je dobivena 100 %-tna konverzija heksanola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Vrsalović Presečki (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Venciger, Iva
Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Venciger, I. (2011) 'Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Venciger, Iva}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {alkohol dehidrogenaza, pekarski kvasac, oxidacija heksanola, regeneracija koenzima, modeliranje}, title = {Oksidacija heksanola pomo\'{c}u nerastu\'{c}ih stanica pekarskog kvasca}, keyword = {alkohol dehidrogenaza, pekarski kvasac, oxidacija heksanola, regeneracija koenzima, modeliranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Venciger, Iva}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {alcohol dehydrogenase, baker's yeast, hexanol oxidation, coenzyme regeneration, modeling}, title = {Hexanol oxidation catalyzed by non-growing baker's yeast cells}, keyword = {alcohol dehydrogenase, baker's yeast, hexanol oxidation, coenzyme regeneration, modeling}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font