Pregled bibliografske jedinice broj: 610134
Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca
Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 610134 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca
(Hexanol oxidation catalyzed by non-growing baker's yeast cells)
Autori
Venciger, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2011
Stranica
34
Mentor
Vrsalović Presečki, Ana
Ključne riječi
alkohol dehidrogenaza; pekarski kvasac; oxidacija heksanola; regeneracija koenzima; modeliranje
(alcohol dehydrogenase; baker's yeast; hexanol oxidation; coenzyme regeneration; modeling)
Sažetak
Upotreba NAD+ ili NADP+ zavisnih dehidrogenaza u organskim sintezama ograničena je činjenicom da je koenzim prilično skup reagens, koji se mora dodati u stehiometrijskoj koncentraciji. Regeneracijom koenzima, osim što se postiže znatna ušteda na koenzimu može se utjecati i na pomicanje reakcijske ravnoteže u željenom smjeru. Stoga je nužno pronaći učinkovit način njegove regeneracije. Postoje nekoliko dostupnih metoda za regeneraciju koenzima, ali se najčešće upotrebljava enzimatska. Ona uključuje dodatak drugog enzima u proces ili dodatak drugog supstrata. U ovom radu provedena je regeneracija koenzima NAD+ sa dodatkom drugog supstrata (acetona) u reakciji biokatalitičke oksidacije heksanola. Navedena reakcija je katalizirana enzimom alkohol dehidrogenazom (ADH). Kao izvor enzima upotrijebljene su cijele stanice pekarskog kvasca. Obzirom da je aktivnost enzima u stanici niska, stanice su tretirane sa detergentom CTAB, kako bi perforirana stanična stjenka omogućila bržu difuziju supstrata i produkta. Produkti oksidacije heksanaola su heksanal i heksan kiselina. Alkohol dehidrogenaza u permeabilizranim stanicama pekarskog kvasca je kinetički karakterizirana u obje reakcije – oksidaciji heksanola i redukciji acetona. Reakcije su opisane matematičkim modelom koji se sastoji od kinetičkih i bilancnih jednadžbi.. Model je validiran u kotlastom reaktoru, te je dobivena 100 %-tna konverzija heksanola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Ana Vrsalović Presečki
(mentor)