Pregled bibliografske jedinice broj: 609793
Komparacija postojećih sustava klasifikacije janjećih i ovčjih trupova između zemalja EU i Hrvatske
Komparacija postojećih sustava klasifikacije janjećih i ovčjih trupova između zemalja EU i Hrvatske // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2012), 480-490 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 609793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komparacija postojećih sustava klasifikacije janjećih i ovčjih trupova između zemalja EU i Hrvatske
(Comparison of current classification systems of sheep and lamb carcasses between EU countries and Croatia)
Autori
Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Kasap, Ante
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 6
(2012);
480-490
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
klasifikacija; ovca; janje; Europska Unija; Hrvatska
(classification; sheep; lamb; European Union; Croatia)
Sažetak
U cilju stvaranja što ujednačenije ponude nekog proizvoda na tržištu neophodno je postojanje zakonski reguliranog sustava pomoću kojeg se obavlja njegova klasifikacija. Zbog navedenog, u sektoru ovčjeg mesa u zemljama EU i Hrvatskoj postoje zakonski klasifikacijski standardi koje se nastoji provoditi što učinkovitije. Pri klasifikaciji laganih trupova (trup < 13 kg) u obzir se uzimaju tri pokazatelja: klaonička masa, boja mesa i stupanj prekrivenosti trupa masnim tkivom. U EU je za trupove lakše od 13 kg dodatno prihvaćena metoda ocjenjivanja prekrivenosti trupova masnim tkivom prema fotografskim standardima. Ovisno o težinskom razredu, boji i stupnju zamašćenosti lagane trupove se razvrstava dodatno u dvije klase. Teže trupove (trup > 13 kg) se klasira po „S.E.U.R.O.P“ klasifikaciji. Za razliku od Hrvatske, u zemljama EU pri klasifikaciji trupova težih od 13 kg dodatno se uzima u obzir i stupanj prekrivenosti trupova masnim tkivom. Za kontrolu ocjenjivanja trupova i polovica na linijama klanja je u EU odgovorna svaka zemlja članica, odnosno akreditirana klasifikacijska i inspekcijska tijela. U Hrvatskoj je za navedenu kontrolu odgovorna Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) i Ministarstvo poljoprivrede. Klasifikacija janjećih i ovčjih trupova i formiranje cijene u nekim zemljama EU pa tako i u Hrvatskoj, s obzirom na postojeću zakonsku regulativu, nije u potpunosti provediva. Sukladno tome nastoje se nadopuniti pa čak i izmijeniti pojedine stavke zakona kako bi se uvažile specifičnosti u proizvodnji i trgovini janjećim (ovčjim) mesom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb