Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 608533

ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM


Horvat, Marija
ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 608533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM
(DETERMINATION OF TOTAL AFLATOXIN IN SPICES BY ELISA)

Autori
Horvat, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.04

Godina
2012

Stranica
56

Mentor
Markov, Ksenija

Ključne riječi
začini; plijesni; ukupni aflatoksini; ELISA
(spices; moulds; total aflatoxins; ELISA)

Sažetak
Začini su prirodne tvari koji ne samo da obogaćuju miris i okus hrane koju konzumiramo, nego su i predmet istraživanja zbog svojih antimikrobnih svojstava. Meñutim, začini mogu biti kontaminirani plijesnima i mogu u namirnicama u koje se dodaju biti izvor kontaminacije mikotoksinima. Stoga je u ovom radu primjenom “Horizontalne metode za brojanje kvasaca i plijesni”, odreñena prisutnost i količina plijesni, te prisutnost ukupnih aflatoksina i njihova koncentracija u začinima (cimet, mješavina speculaas, chilli, češnjak u prahu, crvena paprika, sezam i origano) pri različitim temperaturama čuvanja (18°C i 30°C). U svim uzorcima začina, osim u uzorku crvene paprike, dokazana je prisutnost plijesni iz roda Aspergillus (50, 0%), Penicillium (8, 3%), Mucor (33, 3%) i Rhizopus (8, 3%). Kvantitativna analiza ukupnih aflatoksina u začinima provedena je ELISA metodom. Sadržaj ukupnih aflatoksina u crvenoj paprici, chilliu, češnjaku u prahu i sezamu bio je u skladu s važećim propisima Republike Hrvatske i Europske Unije, dok je u cimetu, mješavini speculaas i origanu bio veći od zakonski dozvoljene granice (> 10μg/kg).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Marija
ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Horvat, M. (2012) 'ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Marija}, year = {2012}, pages = {56}, keywords = {za\v{c}ini, plijesni, ukupni aflatoksini, ELISA}, title = {ODRE\dhIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZA\v{C}INIMA ELISA METODOM}, keyword = {za\v{c}ini, plijesni, ukupni aflatoksini, ELISA}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Marija}, year = {2012}, pages = {56}, keywords = {spices, moulds, total aflatoxins, ELISA}, title = {DETERMINATION OF TOTAL AFLATOXIN IN SPICES BY ELISA}, keyword = {spices, moulds, total aflatoxins, ELISA}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font