Pregled bibliografske jedinice broj: 608533
ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM
ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 608533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREðIVANJE UKUPNIH AFLATOKSINA U ZAČINIMA ELISA METODOM
(DETERMINATION OF TOTAL AFLATOXIN IN SPICES BY ELISA)
Autori
Horvat, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.04
Godina
2012
Stranica
56
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
začini; plijesni; ukupni aflatoksini; ELISA
(spices; moulds; total aflatoxins; ELISA)
Sažetak
Začini su prirodne tvari koji ne samo da obogaćuju miris i okus hrane koju konzumiramo, nego su i predmet istraživanja zbog svojih antimikrobnih svojstava. Meñutim, začini mogu biti kontaminirani plijesnima i mogu u namirnicama u koje se dodaju biti izvor kontaminacije mikotoksinima. Stoga je u ovom radu primjenom “Horizontalne metode za brojanje kvasaca i plijesni”, odreñena prisutnost i količina plijesni, te prisutnost ukupnih aflatoksina i njihova koncentracija u začinima (cimet, mješavina speculaas, chilli, češnjak u prahu, crvena paprika, sezam i origano) pri različitim temperaturama čuvanja (18°C i 30°C). U svim uzorcima začina, osim u uzorku crvene paprike, dokazana je prisutnost plijesni iz roda Aspergillus (50, 0%), Penicillium (8, 3%), Mucor (33, 3%) i Rhizopus (8, 3%). Kvantitativna analiza ukupnih aflatoksina u začinima provedena je ELISA metodom. Sadržaj ukupnih aflatoksina u crvenoj paprici, chilliu, češnjaku u prahu i sezamu bio je u skladu s važećim propisima Republike Hrvatske i Europske Unije, dok je u cimetu, mješavini speculaas i origanu bio veći od zakonski dozvoljene granice (> 10μg/kg).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)