Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 608531

Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti čajeva biljke Camellia sinensis i čajnih mješavina


Jurić, Marija
Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti čajeva biljke Camellia sinensis i čajnih mješavina, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 608531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti čajeva biljke Camellia sinensis i čajnih mješavina
(The growth of pathogenic microorganisms in the presence of tea from Camellia sinensis plant and tea mixture)

Autori
Jurić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2012

Stranica
60

Mentor
Markov, Ksenija

Ključne riječi
Camellia sinensis; zeleni čaj; crni čaj; antioksidansi; antimikrobni učinak
(Camellia sinensis; green tea; black tea; antioxidans; antimicrobial activity)

Sažetak
Antimikrobna svojstva čajeva vrlo su zanimljiva tema znanstvenika u zadnje vrijeme čemu svjedoče mnogobrojna istraživanja, knjige i rasprave o istinama i neistinama u vezi učinkovitosti čaja u liječenju brojnih bolesti. Odabrani mikroorganizmi u ovom radu česti su radni materijal i nalaze se u Zbirci na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Čajevi koji su dobiveni kao radni uzorak nisu od poznatog naručitelja stoga nije poznata njihova namjena, ali temeljom ovog istraživanja ne mogu se preporučiti u svrhu liječenja. Biljka Camellia sinensis i ostale srodne biljke najpoznatiji se biljke od kojih se dobivaju čajevi. Čajevi dobiveni od ove biljke su crni, zeleni, bijeli, žuti i oolong čaj. Svaki od njih ima poneka slična svojstva (svi imaju određenu količinu antioksidansa), ali im je uloga uglavnom različita. Crni čaj je najbolja zamjena za kavu jer zbog svog načina prerade nakon branja ima najviše kofeina jer je najduže fermentiran. Zeleni čaj je bogat antioksidansima, ima ga u većoj količini od prosječne voćke, jednako kao dvije šalice kave, jedna šalica vina, sedam čaša soka od naranče i dvadeset čaša soka od jabuke. Čajevi su vrlo dobro primjenjivi za oralnu upotrebu kod upale zuba, grla ili uha, u borbi protiv glavobolje, kao prevencija za razne bolesti. Unatoč svim dobrim čimbenicima vezanim za čaj, nije preporučeno oslanjati se na čajeve kao lijek u borbi protiv težih oboljenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)

Avatar Url Marija Jurić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurić, Marija
Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti čajeva biljke Camellia sinensis i čajnih mješavina, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jurić, M. (2012) 'Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti čajeva biljke Camellia sinensis i čajnih mješavina', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Marija}, year = {2012}, pages = {60}, keywords = {Camellia sinensis, zeleni \v{c}aj, crni \v{c}aj, antioksidansi, antimikrobni u\v{c}inak}, title = {Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti \v{c}ajeva biljke Camellia sinensis i \v{c}ajnih mje\v{s}avina}, keyword = {Camellia sinensis, zeleni \v{c}aj, crni \v{c}aj, antioksidansi, antimikrobni u\v{c}inak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Marija}, year = {2012}, pages = {60}, keywords = {Camellia sinensis, green tea, black tea, antioxidans, antimicrobial activity}, title = {The growth of pathogenic microorganisms in the presence of tea from Camellia sinensis plant and tea mixture}, keyword = {Camellia sinensis, green tea, black tea, antioxidans, antimicrobial activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font