Pregled bibliografske jedinice broj: 608531
Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti čajeva biljke Camellia sinensis i čajnih mješavina
Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti čajeva biljke Camellia sinensis i čajnih mješavina, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 608531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti čajeva biljke Camellia sinensis i čajnih mješavina
(The growth of pathogenic microorganisms in the presence of tea from Camellia sinensis plant and tea mixture)
Autori
Jurić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2012
Stranica
60
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
Camellia sinensis; zeleni čaj; crni čaj; antioksidansi; antimikrobni učinak
(Camellia sinensis; green tea; black tea; antioxidans; antimicrobial activity)
Sažetak
Antimikrobna svojstva čajeva vrlo su zanimljiva tema znanstvenika u zadnje vrijeme čemu svjedoče mnogobrojna istraživanja, knjige i rasprave o istinama i neistinama u vezi učinkovitosti čaja u liječenju brojnih bolesti. Odabrani mikroorganizmi u ovom radu česti su radni materijal i nalaze se u Zbirci na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Čajevi koji su dobiveni kao radni uzorak nisu od poznatog naručitelja stoga nije poznata njihova namjena, ali temeljom ovog istraživanja ne mogu se preporučiti u svrhu liječenja. Biljka Camellia sinensis i ostale srodne biljke najpoznatiji se biljke od kojih se dobivaju čajevi. Čajevi dobiveni od ove biljke su crni, zeleni, bijeli, žuti i oolong čaj. Svaki od njih ima poneka slična svojstva (svi imaju određenu količinu antioksidansa), ali im je uloga uglavnom različita. Crni čaj je najbolja zamjena za kavu jer zbog svog načina prerade nakon branja ima najviše kofeina jer je najduže fermentiran. Zeleni čaj je bogat antioksidansima, ima ga u većoj količini od prosječne voćke, jednako kao dvije šalice kave, jedna šalica vina, sedam čaša soka od naranče i dvadeset čaša soka od jabuke. Čajevi su vrlo dobro primjenjivi za oralnu upotrebu kod upale zuba, grla ili uha, u borbi protiv glavobolje, kao prevencija za razne bolesti. Unatoč svim dobrim čimbenicima vezanim za čaj, nije preporučeno oslanjati se na čajeve kao lijek u borbi protiv težih oboljenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb