Pregled bibliografske jedinice broj: 608523
ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA
ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 608523 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA
(DETERMINATION OF THE PARAMETERS OF QUALITY TRADITIONAL DAIRY PRODUCTS)
Autori
Marković, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.10
Godina
2012
Stranica
36
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
mikrobiološka ispravnost; patogeni mikroorganizmi; svježi domaći sir; vrhnje od sirovog mlijeka
(microbiological validity; pathogens microorganisms; fresh domestic cheese; cream of raw milk)
Sažetak
Svježi domaći sir i vrhnje pripadaju skupini mliječnih proizvoda koji se proizvode na tradicionalan način u kućanstvu od spontano ukiseljenog, sirovog mlijeka. U radu su prikazani rezultati istraživanja mikrobiološke kakvoće navedenih mliječnih proizvoda te su uspoređeni s rezultatima sličnih istraživanja drugih autora. Israživanje je provedeno na 30 uzoraka svježeg domaćeg sira i 30 uzoraka vrhnja. Analizama je utvrđeno da kriterije mikrobiološke ispravnosti nije zadovoljilo 33 (55%) od ukupno 60 analiziranih uzoraka, od čega 18, 33 % otpada na svježi sir a 36, 67 % na uzorke vrhnja. Najbrojniju mikrofloru predstavljaju kvasci i plijesni te S. aureus. Od 30 analiziranih uzoraka sira 12 uzoraka je bilo pozitivno na bakteriju S. aureus, dva uzorka na E. coli , a jedan je pozitivan na rod Listeria, dok samo u 4 uzorka nisu dokazani kvasci i plijesni. U uzorcima vrhnja čak 23 uzorka su bila pozitivna na S. aureus, 20 na kvasce i plijesni, 3 uzorka na enterobakterije, u 2 su uzorka potvrđene bakterije iz roda Listeria. Salmonella sp. nije bila dokazana ni u jednom istraživanom uzorku, ni sira ni vrhnja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)