Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 608523

ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA


Marković, Marina
ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 608523 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA
(DETERMINATION OF THE PARAMETERS OF QUALITY TRADITIONAL DAIRY PRODUCTS)

Autori
Marković, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.10

Godina
2012

Stranica
36

Mentor
Markov, Ksenija

Ključne riječi
mikrobiološka ispravnost; patogeni mikroorganizmi; svježi domaći sir; vrhnje od sirovog mlijeka
(microbiological validity; pathogens microorganisms; fresh domestic cheese; cream of raw milk)

Sažetak
Svježi domaći sir i vrhnje pripadaju skupini mliječnih proizvoda koji se proizvode na tradicionalan način u kućanstvu od spontano ukiseljenog, sirovog mlijeka. U radu su prikazani rezultati istraživanja mikrobiološke kakvoće navedenih mliječnih proizvoda te su uspoređeni s rezultatima sličnih istraživanja drugih autora. Israživanje je provedeno na 30 uzoraka svježeg domaćeg sira i 30 uzoraka vrhnja. Analizama je utvrđeno da kriterije mikrobiološke ispravnosti nije zadovoljilo 33 (55%) od ukupno 60 analiziranih uzoraka, od čega 18, 33 % otpada na svježi sir a 36, 67 % na uzorke vrhnja. Najbrojniju mikrofloru predstavljaju kvasci i plijesni te S. aureus. Od 30 analiziranih uzoraka sira 12 uzoraka je bilo pozitivno na bakteriju S. aureus, dva uzorka na E. coli , a jedan je pozitivan na rod Listeria, dok samo u 4 uzorka nisu dokazani kvasci i plijesni. U uzorcima vrhnja čak 23 uzorka su bila pozitivna na S. aureus, 20 na kvasce i plijesni, 3 uzorka na enterobakterije, u 2 su uzorka potvrđene bakterije iz roda Listeria. Salmonella sp. nije bila dokazana ni u jednom istraživanom uzorku, ni sira ni vrhnja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marković, Marina
ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marković, M. (2012) 'ODREĐIVANJE PARAMETARA KAKVOĆE TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Markovi\'{c}, Marina}, year = {2012}, pages = {36}, keywords = {mikrobiolo\v{s}ka ispravnost, patogeni mikroorganizmi, svje\v{z}i doma\'{c}i sir, vrhnje od sirovog mlijeka}, title = {ODRE\DJIVANJE PARAMETARA KAKVO\'{C}E TRADICIONALNIH MLIJE\v{C}NIH PROIZVODA}, keyword = {mikrobiolo\v{s}ka ispravnost, patogeni mikroorganizmi, svje\v{z}i doma\'{c}i sir, vrhnje od sirovog mlijeka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Markovi\'{c}, Marina}, year = {2012}, pages = {36}, keywords = {microbiological validity, pathogens microorganisms, fresh domestic cheese, cream of raw milk}, title = {DETERMINATION OF THE PARAMETERS OF QUALITY TRADITIONAL DAIRY PRODUCTS}, keyword = {microbiological validity, pathogens microorganisms, fresh domestic cheese, cream of raw milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font