Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 608410

Odlike proizvodnosti i kakvoće janjećih trupova u Hrvatskoj


Hrkovac, Ivan
Odlike proizvodnosti i kakvoće janjećih trupova u Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 608410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlike proizvodnosti i kakvoće janjećih trupova u Hrvatskoj
(Production and quality traits of lamb carcasses in Croatia)

Autori
Hrkovac, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.12

Godina
2012

Stranica
24

Mentor
Vnučec, Ivan

Ključne riječi
izvorne pasmine; janjad; trup; klaonički pokazatelji
(autochthonous breeds; lambs; carcass; slaughter traits)

Sažetak
Meso je najvažniji proizvod ovaca u Hrvatskoj kao i u većini zemalja u svijetu. Proizvodnja ovčjeg mesa u Hrvatskoj pretežno se zasniva na izvornim pasminama dobro priviknutim na oskudne okolišne uvjete uzgoja. Na domaćem tržištu janjeće meso uglavnom se prodaje u obliku cijelog trupa (za ražanj) različitih težina. Imajući u vidu zahtjeve tržišta i potrebe potrošača, s vremenom su se naše izvorne pasmine postupno prilagođavale osnovnoj proizvodnoj namjeni, tj. proizvodnji mesa. Ukupna količina proizvedenog mesa ovisi o broju ovaca (veličini populacije), godišnjem broju janjenja i janjadi, plodnosti, klaoničkoj masi, iskoristivosti trupa te broju zaklanih grla svih kategorija. Cilj rada bio je prikazati odlike proizvodnosti janjećeg mesa i pokazatelje kakvoće trupa janjadi izvornih hrvatskih pasmina ovaca. Utvrđene su značajne razlike u svim istraživanim pokazateljima ovisno o pasmini, tradiciji uzgoja i dobi janjadi pri klanju. Rezultati upućuju na značajne razlike u klaoničkoj masi između janjadi pojedinih naših izvornih pasmina (lička pramenka 28, 81 kg, creska ovca 19, 73 kg, paška ovca 11, 24 kg). Najveći prosječni randman imala je janjad paške ovce (59, 79%), dok je najmanji randman imala rapska janjad (52, 21%). Znatne su razlike u dobi janjadi pri klanju. Najmlađu se kolje pašku janjad, u prosječnoj dobi od 33 dana, dok janjad ličke pramenke kolju u prosječnoj dobi od 115 dana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hrkovac, Ivan
Odlike proizvodnosti i kakvoće janjećih trupova u Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Hrkovac, I. (2012) 'Odlike proizvodnosti i kakvoće janjećih trupova u Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrkovac, Ivan}, year = {2012}, pages = {24}, keywords = {izvorne pasmine, janjad, trup, klaoni\v{c}ki pokazatelji}, title = {Odlike proizvodnosti i kakvo\'{c}e janje\'{c}ih trupova u Hrvatskoj}, keyword = {izvorne pasmine, janjad, trup, klaoni\v{c}ki pokazatelji}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrkovac, Ivan}, year = {2012}, pages = {24}, keywords = {autochthonous breeds, lambs, carcass, slaughter traits}, title = {Production and quality traits of lamb carcasses in Croatia}, keyword = {autochthonous breeds, lambs, carcass, slaughter traits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font