Pregled bibliografske jedinice broj: 607852
Numerički model procesa sušenja dječje hrane u sušari s valjcima
Numerički model procesa sušenja dječje hrane u sušari s valjcima, 2010., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 607852 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Numerički model procesa sušenja dječje hrane u sušari s valjcima
(Numerical model of baby food drying on drum dryer)
Autori
Jurendić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2010
Stranica
152
Mentor
Tripalo, Branko
Ključne riječi
dječja hrana; infracrveno sušenje; kinetika sušenje; prijenos topline; sušenje na valjcima; tunelsko sušenje; vitamini
(baby food; drum drying; drying kinetics; heat transfer; infrared drying; tunnel drying; vitamins)
Sažetak
Istraživane su tri smjese dječje hrane u procesima sušenja na valjcima, u sušioniku s infracrvenim zrakama i tunelskoj sušari. ZA određivanje gustoće toplinskog toka pri sušenju na valjcima je uspješno primijenjen modificirani poluempirijski kinetički model. Bi-a korelacija je uspješno primijenjena na izračunavanje parametara prijenosa mase. Pri sušenju u tunelskoj sušari za izračunavanje koeficijenta prijenosa topline je uspješno primijenjena Nu-Di korelacija. Kinetiku sušenja smjesa 1, 2 i 3 neovisno o načinu i uvjetima sušenja najbolje opisuje Pageov model. Ispitan je utjecaj svake od metoda sušenja na gubitak vitamina u smjesama, te promjena boje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb