Pregled bibliografske jedinice broj: 607685
Učinak subletalnih koncentracija olova u hrani zdravlje šaranskog mlađa
Učinak subletalnih koncentracija olova u hrani zdravlje šaranskog mlađa, 2001., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 607685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak subletalnih koncentracija olova u hrani zdravlje šaranskog mlađa
(Influence of sublethal concentration of lead in food on carps fingerlings health)
Autori
Davorka Geršak
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.04
Godina
2001
Stranica
40
Mentor
Srebočan, Emil
Ključne riječi
olovo; subletalna toksičnost; šarani
(lead; sublethal toxicity; carp)
Sažetak
U ovom istraživanju izlagali smo šaransku mlađ subletalnim koncentracijama olova u hrani (1, 5 i 2, 6 ppm) tijekom 30 i 60 dana. Navedene koncentracije olova u hrani nisu uzrokovale klinički vidljive promjene zdravstvenog stanja šarana. Nakon 30 dana izlaganja nije došlo do značajnih promjena vrijednosti biokemijskih parametara (aktivnost enzima dehidrataze delta amino-levulinske kiseline (ALA-D)), koncentracije proteina, albumina, ukupni kalcij i anorganski fosfor, kao ni hematoloških parametara (broj eritrocita, leukocita, liomfocita, konc. hemoglobina i vrijednost hematokrita), u pokusnih skupina šarana u odnosu na kontrolu. U šarana iz pokusne skupine izloženih koncentraciji od 2, 6 ppm u hrani nakon 60 dana došlo je do statistički značajnog pada aktivnosti ALA-D. U istih šarana došlo je do značajnog porasta broja eritrocita. Koncentracije olova u mišićju, jetri, bubregu i mozgu šarana iz obje pokusne skupine nisu se značajno mijenjale u odnosu na kontrolu nakon 30. i 60. dana izlaganja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina