Pregled bibliografske jedinice broj: 607399
Primjena ultrazvuka u postupku dobivanja enzima iz kvasca Saccharomyces cerevisiae
Primjena ultrazvuka u postupku dobivanja enzima iz kvasca Saccharomyces cerevisiae, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 607399 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ultrazvuka u postupku dobivanja enzima iz kvasca Saccharomyces cerevisiae
(Application of ultrasound in the process of obtaining enzymes from the yeast Saccharomyces cerevisiae)
Autori
Matanović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.12
Godina
2011
Stranica
52
Mentor
Planinić, Mirela
Ključne riječi
Ultrazvuk; kavitacija; enzimi; Saccharomyces cerevisiae
(Ultrasound; cavitation; enzyms; Saccharomyces cerevisiae)
Sažetak
Ltrazvučna metoda upotrebljava se kao nova metoda za netermičke obrade u kemijskoj, prehrambenoj i drugim srodnim industrijama. Predstavlja se kao brza metoda niske energetske potrošnje i vremena trajanja procesa u usporedbi s tradicionalnim metodama, čime se unaprijeđuje tehnološki postupak uz povećanje djelotvornosti provedbe procesa. Cilj ovog rada je bio istražiti učinkovitost primjene ultrazvuka u postupku dobivanjaenzima iz kvasca Saccharomyces cerevisiae.Istraživan je utjecaj koncentracije kvasca, pH i vremena provedbe pokusa na aktivnost invertaze i katalaze, te na koncentraciju ukupnih proteina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Planinić
(mentor)