Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 607363

Procjena antibiotske rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine


Mutak, Višnja
Procjena antibiotske rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 607363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena antibiotske rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine
(Antibiotic resistance pattern of the bacteria of the genus Lactococcus and Enterococcus isolated from Cheese in a sack)

Autori
Mutak, Višnja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2012

Stranica
66

Mentor
Mrkonjić Fuka, Mirna

Ključne riječi
Sir iz mišine; Lactococcus spp.; Enterococcus spp.; antibiotska rezistencija;
(Cheese in a sack; Lactococcus spp; Enterococcus spp; antibiotic resistance;)

Sažetak
Sir iz mišine je tradicionalni hrvatski proizvod koji se proizvodi na obiteljskim gospodarstvima na području Šibensko-kninske županije. Proizvodi se od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka, a zrenje sira se odvija u janjećoj koži, tj. mišini. U formiranju karakterističnih organoleptičkih svojstava Sira iz mišine važnu ulogu imaju bakterije rodova Lactococcus i Enterococcus. Cilj ovog rada je bio procijeniti antibiotsku rezistenciju i istražiti rast laktokoka i enterokoka u različitim ekofiziološkim uvjetima u uzorcima sira uzorkovanih nakon 60 i 75 dana zrenja. Laktokoki su pokazali veću sposobnost rasta u 4 % otopini NaCl-a (50 %) u odnosu na 6.5 % otopinu NaCl-a (5 %), dok je kod svih enterokoka zabilježen rast u navedenim ekofiziološkim uvjetima. Većina laktokoka (85 %) rasla je pri pH 9.6 dok je pri pH 4 uočen rast 20 % laktokoka. Izostanak rasta pri pH 4 primjecen je kod svih enterokoka dok su pri pH 9.6 svi enterokoki rasli. Slabiji rast laktokoka zabiljezen je na temperaturama 10 °C (80 %) i 45 °C (6 %) te na podlozi sa 40 % žuči (6 %), dok su svi izolati enterokoka rasli u navedenim ekofiziološkim uvjetima. Primjenom PCR metode je dokazano da svi analizirani izolati uzgojeni na M17 selektivnoj podlozi pripadaju rodu Lactococcus (100 %), dok 95 % izolata, uzgojenih na CATC selektivnoj podlozi, pripada rodu Enterococcus. Metodom antibiotskih diskova analizirana je rezistencija izolata laktokoka i enterokoka na 9 antibiotika široke primjene. Dobiveni rezultati ukazuju da su laktokoki rezistentni na antibiotike rifampin (100 %), ampicilin (100 %), klindamicin (90 %) te na penicilin (60 %). Kod izolata enterokoka je uočena rezistencija na ampicilin (100 %) te na penicilin (85 %). Dodatno je analizirana osjetljivost izolata enterokoka na antibiotik vankomicin primjenom E-testa te je uočeno da su svi izolati enterokoka osjetljivi na vankomicin.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirna Mrkonjić Fuka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mutak, Višnja
Procjena antibiotske rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mutak, V. (2012) 'Procjena antibiotske rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mutak, Vi\v{s}nja}, year = {2012}, pages = {66}, keywords = {Sir iz mi\v{s}ine, Lactococcus spp., Enterococcus spp., antibiotska rezistencija, }, title = {Procjena antibiotske rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mi\v{s}ine}, keyword = {Sir iz mi\v{s}ine, Lactococcus spp., Enterococcus spp., antibiotska rezistencija, }, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mutak, Vi\v{s}nja}, year = {2012}, pages = {66}, keywords = {Cheese in a sack, Lactococcus spp, Enterococcus spp, antibiotic resistance, }, title = {Antibiotic resistance pattern of the bacteria of the genus Lactococcus and Enterococcus isolated from Cheese in a sack}, keyword = {Cheese in a sack, Lactococcus spp, Enterococcus spp, antibiotic resistance, }, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font