Pregled bibliografske jedinice broj: 607213
Unos željeza prehranom kao mjera prevencije anemije u svim populacijama
Unos željeza prehranom kao mjera prevencije anemije u svim populacijama // Kurs Nutricionizam
Bitola, Sjeverna Makedonija, 2012. (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 607213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Unos željeza prehranom kao mjera prevencije anemije u svim populacijama
(Nutritional iron intake as prevention measure for anaemia in all population groups)
Autori
Banjari, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
Kurs Nutricionizam
Mjesto i datum
Bitola, Sjeverna Makedonija, 03.12.2012. - 08.12.2012
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
anemija; rizične populacijske skupine; metabolizam željeza; bioraspoloživost; obogaćivanje; funkcionalna hrana
(anaemia; risk population groups; iron metabolism; bioavailability; fortification; functional foods)
Sažetak
Predavanje obuhvaća prikaz epidemioloških podataka o prevalenciji anemije diljem Svijeta. Obuhvaćene su sve rizične populacijske skupine te objašnjeni razlozi zbog čega su upravo to rizična razdoblja po razvoj deficita željeza, odnosno anemije. Objašnjen je metabolizam željeza uz pojašnjenje važnosti topljivosti željeza te prikaz hrane koja je najbolji izvor željeza. Jasno su prikazane razlike u ukupnom sadržaju željeza te količini stvarno apsorbiranog željeza iz određenih jela, te su dana pojašnjenja za specifične čimbenike koji utječu na bioraspoloživost ukupno prisutnog željeza. Na kraju je istaknuta fortifikacija, kao dostignuće u prehrambenoj industriji te prikaz više intervencija i vrste preparata sa željezom koji se koriste u ovim procesima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Rad je prezentiran na istoimenom skupu, održanom u istom gradu, 22.-26.04.2013.g.
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ines Banjari
(autor)