Pregled bibliografske jedinice broj: 607144
Proizvodnja buhača u dubrovačkom kotaru između dva svjetska rata
Proizvodnja buhača u dubrovačkom kotaru između dva svjetska rata // Ekonomska i ekohistorija : časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša, 8 (2012), 1; 108-115 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 607144 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja buhača u dubrovačkom kotaru između dva svjetska rata
(The production of pyrethrum in the Dubrovnik district in the interbellum)
Autori
Benić Penava, Marija
Izvornik
Ekonomska i ekohistorija : časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša (1845-5867) 8
(2012), 1;
108-115
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
proizvodnja; buhač; dubrovački kotar
(production; pyrethrum; Dubrovnik District)
Sažetak
U vremenu koje je prethodilo primjeni kemijskih insekticida buhač je bio iznimno tražen u svijetu, posebice na američkom tržištu. Ova autohtona biljka dalmatinskoga podneblja postala je vodećim izvoznim proizvodom međuratnog razdoblja, pretekavši trgovinu vinom i uljem kao i uspješnu ponudu uslužnih djelatnosti. Studije vodećih agronoma i kemičara potvrdile su moćna svojstva dalmatinskog buhača ali ekonomska pozadina proizvodnje i trgovine buhačem u prošlosti ovih prostora nije dovoljno razmotrena. U radu je temeljem arhivske građe i relevantne literature istražena proizvodnja buhača u dubrovačkom kotaru u monarhističkoj Jugoslaviji. Utvrđen je razlog buhačeve neodrživosti, te zapostavljenosti ovog iznimnog prirodnog insekticida, danas vodećeg u ekološkoj proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija, Povijest
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- EconLit
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Central and East European Online Library - CEEOL
- EconLit
- Historical Abstracts
- History and Life
- Journal of Economic Literature