Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 606888

Modificiranje škroba radi proširenja primjene


Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica
Modificiranje škroba radi proširenja primjene // Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 1 (2012), 247-258 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 606888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modificiranje škroba radi proširenja primjene
(Starch modification for extended utilisation)

Autori
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica

Izvornik
Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi (1848-6231) 1 (2012); 247-258

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
škrob ; modificiranje ; rezistentni škrob ; primjena u prehrambenoj industriji
(starch ; modification ; resistant starch ; food industry application)

Sažetak
Proizvodnja i potrošnja škroba u svijetu u stalnom je porastu zahvaljujući pozitivnim učincima koji se ostvaruju dodatkom škroba ili njegovih derivata pri proizvodnji različitih proizvoda. Primjena nativnih škrobova u različitim granama industrije (prehrambena, kemijska, farmaceutska, ...) relativno je niska zbog određenih nedostataka koji se ogledaju u gubitku viskoznosti i svojstava ugušćivanja nakon kuhanja i skladištenja, retrogradaciji, nestabilnosti u kiselim uvjetima i/ili sinerezi itd. Da bi se ovi problemi nadvladali i proširile mogućnosti primjene škroba u prehrambenoj i neprehrambenim industrijama, provode se kemijski, fizikalni i enzimski postupci modificiranja škroba te kombinacije navedenih postupaka. Iako se u novije vrijeme sve veći broj istraživanja bavi fizikalnim postupcima modificiranja (preželatinizacija, primjena ekstruzije, ultrazvuka, uzastopni postupci izazivanja sinereze), te enzimskim postupcima (npr. „linearizacija“ amilopektina), najčešći oblik modificiranja škroba i dalje su postupci kemijskog modificiranja – esterificiranje, eterificiranje, umrežavanje i dvostruka modifikacija. Osim što se modificiranjem postižu željena funkcionalna svojstva škroba, dobiva se i ekonomski isplativa zamjena za hidrokoloide, omogućava primjena škroba u proizvodnji biorazgradive ambalaže, kao nosača različitih aktivnih tvari u farmaceutskoj industriji, a novija istraživanja pokazala su da se modificiranjem utječe i na probavljivost škroba. Naime, rezistentni škrob (frakcija škroba koja se ne probavlja u tankom, nego u debelom crijevu podliježe fermentaciji) pokazao se kao iznimno potencijalno sredstvo za korištenje u terapiji dijabetesa, dijareje, pretilosti te enteralnoj i parenteralnoj prehrani bolesnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica
Modificiranje škroba radi proširenja primjene // Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 1 (2012), 247-258 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Šubarić, D., Babić, J. & Ačkar, Đ. (2012) Modificiranje škroba radi proširenja primjene. Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 1, 247-258.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica}, year = {2012}, pages = {247-258}, keywords = {\v{s}krob, modificiranje, rezistentni \v{s}krob, primjena u prehrambenoj industriji}, journal = {Radovi Zavoda za znanstveni i umjetni\v{c}ki rad u Po\v{z}egi}, volume = {1}, issn = {1848-6231}, title = {Modificiranje \v{s}kroba radi pro\v{s}irenja primjene}, keyword = {\v{s}krob, modificiranje, rezistentni \v{s}krob, primjena u prehrambenoj industriji} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica}, year = {2012}, pages = {247-258}, keywords = {starch, modification, resistant starch, food industry application}, journal = {Radovi Zavoda za znanstveni i umjetni\v{c}ki rad u Po\v{z}egi}, volume = {1}, issn = {1848-6231}, title = {Starch modification for extended utilisation}, keyword = {starch, modification, resistant starch, food industry application} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font