Pregled bibliografske jedinice broj: 605517
Osnove toksikologije s toksikologijom hrane
Osnove toksikologije s toksikologijom hrane / Klapec, Tomislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012
CROSBI ID: 605517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnove toksikologije s toksikologijom hrane
(Basics of toxicology with food toxicology)
Autori
Klapec, Tomislav
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2012
Stranica
79
Ključne riječi
hrana; toksičnost
(food; toxicity)
Sažetak
Svrha predmeta je upoznavanje s osnovama interakcije toksikanata i tijela uz predočenje osnovnih informacija o načinima njihove apsorpcije, raspodjele, metabolizma i izlučivanja. Posebna pozornost bit će posvećena molekularno- biokemijskim mehanizmima te posljedicama toksičnog djelovanja. Ukratko će biti naveden i pregled najvažnijih analitičkih pristupa u detekciji i kvantifikaciji toksikanata u hrani. Zaključno, bit će spomenute i osnove procjene rizika vezanog uz toksikante te mehanizmi donošenja odgovarajuće zakonske regulative.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tomislav Klapec
(autor)