Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 605158

Mlijeko i mliječni proizvodi


Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka
Mlijeko i mliječni proizvodi / Bašić, Zoran (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2012


CROSBI ID: 605158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mlijeko i mliječni proizvodi
(Milk and dairy products)

Autori
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka

Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)

Izdavač
Hrvatska mljekarska udruga

Grad
Zagreb

Godina
2012

Stranica
510

ISBN
987-953-7472-06-1

Ključne riječi
sirovo mlijeko; toplinski obrađeno mlijeko; fermentirano mlijeko; sirarstvo; sirutka; mlijeko u prahu; maslac; sladoled; senzorika
(raw milk; heat-treated milk; fermented milk; cheeses; whey; milk powder; butter; ice cream; sensory)

Sažetak
Udžbenik je podijeljen u devet poglavlja. Koncipiran je na način da svako poglavlje započinje opisom ili definicijom mlijeka i mliječnih proizvoda i/ili općim stručnim principima koji vrijede za područje mljekarstva što djelo čini dobrim edukacijskim tekstom koji pomaže da se usvoje specifični detalji opisani u pojedinim poglavljima koji se na taj način lagano mogu povezati u cjelinu. U prvom poglavlju Mlijeko obrađeni su sastojci mlijeka, glavne osobine mlijeka, mikrobiologija te prehrambena vrijednost mlijeka. U drugom poglavlju Toplinski obrađeno mlijeko obrađeni su postupci obradbe mlijeka, osnove proizvodnje konzumnog mlijeka te postupci i primjena membranskih procesa. U trećem poglavlju Fermentirano mlijeko opisane su mikrobne kulture koje se koriste za proizvodnju fermentiranog mlijeka, osnove same proizvodnje, te prehrambena i zdravstvena vrijednost fermentiranog mlijeka. U četvrtom poglavlju Sirarstvo dan je pregled glavnih vrsta sireva, opisan je postupak proizvodnje sira, te prehrambena i zdravstvena vrijednost sira. U petom poglavlju Sirutka dani su postupci preradbe sirutke, te proizvodnja sira od sirutke. U šestom poglavlju Mlijeko u prahu opisana je proizvodnja mlijeka u prahu, zbivanja u kapljici mlijeka tijekom sušenja, rekonstitucija mlijeka u prahu i proizvodnja instant mlijeka. U sedmom poglavlju Maslac opisani su postupci proizvodnje maslaca, prinos maslaca te mane maslaca. U osmom poglavlju Sladoled dane su osnovne karakteristike sladoleda te opisana njegova proizvodnja. U devetom poglavlju Senzorska ocjena mlijeka i mliječnih proizvoda opisana su ljudska osjetila u senzorskoj ocjeni kvalitete proizvoda, opći principi senzorske ocjene te samo provođenje senzorske ocjene mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka
Mlijeko i mliječni proizvodi / Bašić, Zoran (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2012
Bašić, Z. (ur.) (2012) Mlijeko i mliječni proizvodi. Zagreb. Hrvatska mljekarska udruga.
@unknown{unknown, author = {Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, editor = {Ba\v{s}i\'{c}, Z.}, year = {2012}, pages = {510}, keywords = {sirovo mlijeko, toplinski obra\djeno mlijeko, fermentirano mlijeko, sirarstvo, sirutka, mlijeko u prahu, maslac, sladoled, senzorika}, isbn = {987-953-7472-06-1}, title = {Mlijeko i mlije\v{c}ni proizvodi}, keyword = {sirovo mlijeko, toplinski obra\djeno mlijeko, fermentirano mlijeko, sirarstvo, sirutka, mlijeko u prahu, maslac, sladoled, senzorika}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga}, publisherplace = {Zagreb} }
@unknown{unknown, author = {Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, editor = {Ba\v{s}i\'{c}, Z.}, year = {2012}, pages = {510}, keywords = {raw milk, heat-treated milk, fermented milk, cheeses, whey, milk powder, butter, ice cream, sensory}, isbn = {987-953-7472-06-1}, title = {Milk and dairy products}, keyword = {raw milk, heat-treated milk, fermented milk, cheeses, whey, milk powder, butter, ice cream, sensory}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font