Pregled bibliografske jedinice broj: 604664
Istraživanje utjecaja različitih kumarina na inhibiciju lakaze
Istraživanje utjecaja različitih kumarina na inhibiciju lakaze, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 604664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje utjecaja različitih kumarina na inhibiciju lakaze
(Assessing the influence of coumarin on the inhibition of laccase)
Autori
Škarica, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
15.11
Godina
2012
Stranica
41
Mentor
Tišma, Marina
Ključne riječi
ABTS ; inhibicija enzima ; lakaza ; L-DOPA ; Shiffove base ; tiosemikarbazidi
(ABTS ; enzyme inhibition ; laccase ; L-DOPA ; SHiff base ; tiosemicarbazide)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je razviti kinetički model oksidacije ABTS-a i L-DOPE katalizirane lakazom u puferu i smjesi pufer/DMSO, istražiti utjecaj inhibicije različitih derivata kumarina na aktivnost lakaze, te odrediti tip inhibicije, postaviti kinetički model, procijeniti kinetičke parametre i validirati model koristeći različite koncentracije inhibitora. Provedbom oksidacije ABTS-a i L-DOPE pokazano je da enzim lakaza pokazuje veću specifičnu aktivnost na ABTS i L-DOPU u vodenom mediju u odnosu na specifičnu aktivnost navedenih spojeva u otopini koja sadrži organsko otapalo. Ispitivanjem inhibicijskog učinka derivata kumarina koristeći ABTS kao supstrat pokazan je inhibicijski učinak svih sedam ispitivanih derivata kumarina. Ispitivanjem inhibicijskog učinka derivata kumarina koristeći L-DOPU kao supstrat pokazan je inhibicijski učinak samo tri derivata kumarina. Pokazano je da su Schiffove baze I-2 i I-3 najbolji inhibitori lakaze u pokusima u kojima je korišten ABTS kao supstrat
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija