Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 604588

Utjecaj hranidbe na sadržaj elemenata u tragovima u janjećem mesu


Barić, Snežana; Antunović, Zvonko; Halas, Veronica; Šperanda, Marcela; Novoselec, Josip; Klir, Željka
Utjecaj hranidbe na sadržaj elemenata u tragovima u janjećem mesu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (2012), 5; 417-425 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 604588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hranidbe na sadržaj elemenata u tragovima u janjećem mesu
(The effect of feeding to content of trace elements in lamb meat)

Autori
Barić, Snežana ; Antunović, Zvonko ; Halas, Veronica ; Šperanda, Marcela ; Novoselec, Josip ; Klir, Željka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIV (2012), 5; 417-425

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Elementi u tragovima ; janjeće meso ; hranidba janjadi
(Trace elements ; lamb meat ; lamb feeding)

Sažetak
Janjeće meso ima visoku hranjivu vrijednost i posebno je dobar izvor lako apsorbirajućeg cinka i željeza. Cilj ovog rada bio je prikupiti i analizirati različita istraživanja o mogućnostima obogaćivanja janjećeg mesa elementima u tragovima dodavanjem različitih izvora elemenata u tragovima u obroke janjadi. Hranidbom janjadi ili njihovih majki tijekom gravidnosti i prije odbića može se utjecati na koncentraciju elemenata u tragovima u tkivima janjadi. Dodatkom elemenata u tragovima u obroku janjadi došlo je do povećanja njihovih količina u tkivima. Osobito su značajna povećanja elemenata u tragovima utvrđena pri dodatku organskih oblika elemenata u tragovima. Janjad ovaca koje su konzumirale obroke s dodatkom organskog selena u hrani imala su gotovo 30 % višu ukupnu koncentraciju selena u krvi nego janjad ovaca koje su konzumirale obroke s dodatkom anorganskog selena. Općenito se smatra da su organski izvori dostupniji od anorganskih izvora elementa u tragovima. Rezultati različitih znanstvenih istraživanja podržavaju koncept da se organski izvori elemenata u tragovima značajno bolje apsorbiraju od anorganskih izvora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Barić, Snežana; Antunović, Zvonko; Halas, Veronica; Šperanda, Marcela; Novoselec, Josip; Klir, Željka
Utjecaj hranidbe na sadržaj elemenata u tragovima u janjećem mesu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (2012), 5; 417-425 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Barić, S., Antunović, Z., Halas, V., Šperanda, M., Novoselec, J. & Klir, Ž. (2012) Utjecaj hranidbe na sadržaj elemenata u tragovima u janjećem mesu. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (5), 417-425.
@article{article, author = {Bari\'{c}, Sne\v{z}ana and Antunovi\'{c}, Zvonko and Halas, Veronica and \v{S}peranda, Marcela and Novoselec, Josip and Klir, \v{Z}eljka}, year = {2012}, pages = {417-425}, keywords = {Elementi u tragovima, janje\'{c}e meso, hranidba janjadi}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XIV}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj hranidbe na sadr\v{z}aj elemenata u tragovima u janje\'{c}em mesu}, keyword = {Elementi u tragovima, janje\'{c}e meso, hranidba janjadi} }
@article{article, author = {Bari\'{c}, Sne\v{z}ana and Antunovi\'{c}, Zvonko and Halas, Veronica and \v{S}peranda, Marcela and Novoselec, Josip and Klir, \v{Z}eljka}, year = {2012}, pages = {417-425}, keywords = {Trace elements, lamb meat, lamb feeding}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XIV}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {The effect of feeding to content of trace elements in lamb meat}, keyword = {Trace elements, lamb meat, lamb feeding} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Zoological Record
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Global Health
  • Ulrichsweb





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font