Pregled bibliografske jedinice broj: 604588
Utjecaj hranidbe na sadržaj elemenata u tragovima u janjećem mesu
Utjecaj hranidbe na sadržaj elemenata u tragovima u janjećem mesu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (2012), 5; 417-425 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 604588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na sadržaj elemenata u tragovima
u janjećem mesu
(The effect of feeding to content of trace elements
in lamb meat)
Autori
Barić, Snežana ; Antunović, Zvonko ; Halas, Veronica ; Šperanda, Marcela ; Novoselec, Josip ; Klir, Željka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIV
(2012), 5;
417-425
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
Elementi u tragovima ; janjeće meso ; hranidba janjadi
(Trace elements ; lamb meat ; lamb feeding)
Sažetak
Janjeće meso ima visoku hranjivu vrijednost i posebno je dobar izvor lako apsorbirajućeg cinka i željeza. Cilj ovog rada bio je prikupiti i analizirati različita istraživanja o mogućnostima obogaćivanja janjećeg mesa elementima u tragovima dodavanjem različitih izvora elemenata u tragovima u obroke janjadi. Hranidbom janjadi ili njihovih majki tijekom gravidnosti i prije odbića može se utjecati na koncentraciju elemenata u tragovima u tkivima janjadi. Dodatkom elemenata u tragovima u obroku janjadi došlo je do povećanja njihovih količina u tkivima. Osobito su značajna povećanja elemenata u tragovima utvrđena pri dodatku organskih oblika elemenata u tragovima. Janjad ovaca koje su konzumirale obroke s dodatkom organskog selena u hrani imala su gotovo 30 % višu ukupnu koncentraciju selena u krvi nego janjad ovaca koje su konzumirale obroke s dodatkom anorganskog selena. Općenito se smatra da su organski izvori dostupniji od anorganskih izvora elementa u tragovima. Rezultati različitih znanstvenih istraživanja podržavaju koncept da se organski izvori elemenata u tragovima značajno bolje apsorbiraju od anorganskih izvora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Željka Klir
(autor)
Marcela Šperanda
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Zoological Record
- Food Science and Technology Abstracts
- Global Health
- Ulrichsweb