Pregled bibliografske jedinice broj: 604514
Utjecaj funkcionalnih dodataka na svojstva tečenja praškastih mješavina na bazi kave
Utjecaj funkcionalnih dodataka na svojstva tečenja praškastih mješavina na bazi kave, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 604514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj funkcionalnih dodataka na svojstva tečenja praškastih mješavina na bazi kave
(Influence of the functional additives on flow properties of coffee based powder mixtures)
Autori
Rukavina, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.10
Godina
2012
Stranica
65
Mentor
Bauman, Ingrid
Neposredni voditelj
Benković, Maja
Ključne riječi
funkcionalni dodaci; praškaste mješavine na bazi kave; svojstva tečenja praha; svojstva čestica; kohezija
(functional additives; coffee based powder mixtures; powder flow properties; particle properties; cohesion)
Sažetak
Ispitivanja koja su provedena u ovom diplomskom radu vezana su uz praškaste mješavine na bazi kave, proizvođača Franck, Hrvatska. Cilj ovog rada bio je ukazati na to kakav utjecaj imaju funkcionalni dodaci na svojstva tečenja praškastih mješavina. Određivana su svojstva čestica praha i to veličina čestica, vlaga i nasipna gustoća. Veličina čestica je određivana metodom laserske difrakcije, a svojstva tečenja određivana su Powder Flow Analyserom. Veličina čestica signifikantno je utjecala na nasipnu gustoću, indeks kohezije te vrijednosti koeficijenata sabijanja i omjera visine kolača. Obogaćivanje funkcionalnim dodacima nije uzrokovalo pogoršanje svojstava tečenja praškastih materijala na bazi kave.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-2810 - Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Bauman, Ingrid, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb