Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 603862

Boja kao čimbenik kakvoće janjećeg mesa


Kaić, Ana; Mioč, Boro; Kasap, Ante
Boja kao čimbenik kakvoće janjećeg mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 5 (2012), 426-432 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 603862 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Boja kao čimbenik kakvoće janjećeg mesa
(Color as a factor of quality of lamb meat)

Autori
Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Kasap, Ante

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 5 (2012); 426-432

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
boja; kakvoća mesa; janjetina
(color; meat quality; lamb)

Sažetak
Kakvoća janjećeg mesa je vrlo kompleksna i višeznačna osobina. Od brojnih čimbenika većina autora ističe važan, a neki od njih i presudan utjecaj boje na kakvoću mesa. Do danas su razvijene brojne metode instrumentalnog mjerenja boje mesa kojima se može mjeriti različit raspon spektra boja. U novije vrijeme, najčešće se koriste uređaji poput Minolte ili Labscana koji prema referentnoj metodi mjere boju mesa L*, a* i b* vrijednostima. Boja svježeg mesa uglavnom je rezultat zastupljenosti mišićnih pigmenata, prvenstveno mioglobina. Osim kemijskog oblika u kojem se mioglobin pojavljuje, boja mesa ovisi i o njegovoj količini koja je pod utjecajem vrste životinje, pasmine, spola, tjelesne mase prije klanja, načina uzgoja i hranidbe te anatomske pozicije mišića. Pri procijeni kakvoće janjećeg mesa osim boje treba uzeti u obzir i druga svojstva koja utječu na cjelokupni dojam od strane potrošača (zamašćenost trupa, količina vidljivo otpuštenog mesnog soka, miris). Svakako ne treba zanemariti i činjenicu da osim spomenutih čimbenika kakvoće kriteriji odabira janjećeg mesa mogu biti uvjetovani tradicijom, običajima i navikama potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Kasap (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Avatar Url Ana Kaić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kaić, Ana; Mioč, Boro; Kasap, Ante
Boja kao čimbenik kakvoće janjećeg mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 5 (2012), 426-432 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Kaić, A., Mioč, B. & Kasap, A. (2012) Boja kao čimbenik kakvoće janjećeg mesa. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 5, 426-432.
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Mio\v{c}, Boro and Kasap, Ante}, year = {2012}, pages = {426-432}, keywords = {boja, kakvo\'{c}a mesa, janjetina}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Boja kao \v{c}imbenik kakvo\'{c}e janje\'{c}eg mesa}, keyword = {boja, kakvo\'{c}a mesa, janjetina} }
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Mio\v{c}, Boro and Kasap, Ante}, year = {2012}, pages = {426-432}, keywords = {color, meat quality, lamb}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Color as a factor of quality of lamb meat}, keyword = {color, meat quality, lamb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font