Pregled bibliografske jedinice broj: 603862
Boja kao čimbenik kakvoće janjećeg mesa
Boja kao čimbenik kakvoće janjećeg mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 5 (2012), 426-432 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 603862 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Boja kao čimbenik kakvoće janjećeg mesa
(Color as a factor of quality of lamb meat)
Autori
Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Kasap, Ante
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 5
(2012);
426-432
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
boja; kakvoća mesa; janjetina
(color; meat quality; lamb)
Sažetak
Kakvoća janjećeg mesa je vrlo kompleksna i višeznačna osobina. Od brojnih čimbenika većina autora ističe važan, a neki od njih i presudan utjecaj boje na kakvoću mesa. Do danas su razvijene brojne metode instrumentalnog mjerenja boje mesa kojima se može mjeriti različit raspon spektra boja. U novije vrijeme, najčešće se koriste uređaji poput Minolte ili Labscana koji prema referentnoj metodi mjere boju mesa L*, a* i b* vrijednostima. Boja svježeg mesa uglavnom je rezultat zastupljenosti mišićnih pigmenata, prvenstveno mioglobina. Osim kemijskog oblika u kojem se mioglobin pojavljuje, boja mesa ovisi i o njegovoj količini koja je pod utjecajem vrste životinje, pasmine, spola, tjelesne mase prije klanja, načina uzgoja i hranidbe te anatomske pozicije mišića. Pri procijeni kakvoće janjećeg mesa osim boje treba uzeti u obzir i druga svojstva koja utječu na cjelokupni dojam od strane potrošača (zamašćenost trupa, količina vidljivo otpuštenog mesnog soka, miris). Svakako ne treba zanemariti i činjenicu da osim spomenutih čimbenika kakvoće kriteriji odabira janjećeg mesa mogu biti uvjetovani tradicijom, običajima i navikama potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb