Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 603496

Kristalizacija poli(L-laktida) u kompozitima poli(L-laktid)/mljevene koštice masline


Džido, Ivana
Kristalizacija poli(L-laktida) u kompozitima poli(L-laktid)/mljevene koštice masline, 2012., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 603496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kristalizacija poli(L-laktida) u kompozitima poli(L-laktid)/mljevene koštice masline
(Crystallization of poly(L-lactide) in poly(L-lactide)/olive stone flour composites)

Autori
Džido, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
30.10

Godina
2012

Stranica
65

Mentor
Andričić, Branka

Neposredni voditelj
Perinović, Sanja

Ključne riječi
neizotermna kristalizacija; poli(L-laktid); mljevene koštice masline; kinetika kristalizacije
(nonisothermal crystallization; poly(L-lactide); olive stone flour; crystallization kinetics)

Sažetak
U ovom radu proučavana je kinetika neizotermnekristalizacije poli(L-laktida) u kompozitu poli(L-laktid)/mljevene koštice masline. Neizotermna kristalizacija provedena je u temperaturnom području od 200 do 25°C pri različitim brzinama hlađenja pomoću diferencijalnog pretražnogkalorimetra. Primjenom Avramijevog, Ozawinog i Moovog modela određeni su parametri kinetike kristalizacije. Avramijeva analiza pokazala je postojanje dva mehanizmaneizotermne kristalizacije kod svih uzoraka. Ozawin i Moov model nisu se pokazali kao pouzdani modeli za određivanje kinetičkih parametara neizotermne kristalizacije PLLA. Aktivacijska energija kristalizacije PLLA određena je primjenomKissingerove, Augis-Bennetove, Takhorove i Friedmanove metode. Friedmanova metoda pokazala najboljom metodom jer ukazuje na složenost procesa kristalizacije uzoraka koja se uočila i Avramijevom analizom. Rezultati istraživanja pokazuju da udio mljevenih koštica masline, uvjeti kristalizacije i priroda polimerne matrice utječu na proces kristalizacije PLLA u kompozitima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-1252971-2249 - Polimerne mješavine s biorazgradljivim komponentama (Andričić, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Sanja Perinović Jozić (mentor)

Avatar Url Branka Andričić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Džido, Ivana
Kristalizacija poli(L-laktida) u kompozitima poli(L-laktid)/mljevene koštice masline, 2012., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Džido, I. (2012) 'Kristalizacija poli(L-laktida) u kompozitima poli(L-laktid)/mljevene koštice masline', diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}ido, Ivana}, year = {2012}, pages = {65}, keywords = {neizotermna kristalizacija, poli(L-laktid), mljevene ko\v{s}tice masline, kinetika kristalizacije}, title = {Kristalizacija poli(L-laktida) u kompozitima poli(L-laktid)/mljevene ko\v{s}tice masline}, keyword = {neizotermna kristalizacija, poli(L-laktid), mljevene ko\v{s}tice masline, kinetika kristalizacije}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}ido, Ivana}, year = {2012}, pages = {65}, keywords = {nonisothermal crystallization, poly(L-lactide), olive stone flour, crystallization kinetics}, title = {Crystallization of poly(L-lactide) in poly(L-lactide)/olive stone flour composites}, keyword = {nonisothermal crystallization, poly(L-lactide), olive stone flour, crystallization kinetics}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font