Pregled bibliografske jedinice broj: 603495
Kemijska modifikacija mljevenih koštica masline
Kemijska modifikacija mljevenih koštica masline, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 603495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska modifikacija mljevenih koštica masline
(Chemical modification of olive stone flour)
Autori
Čorić, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
31.10
Godina
2012
Stranica
31
Mentor
Perinović, Sanja
Ključne riječi
kemijska mofikacija; esterifikacija; mljevene koštice masline
(chemical modification; esterification; olive stone flour)
Sažetak
U ovom radu provela se kemijska modifikacija mljevenih koštica masline esterifikacijom s maleinskim anhidridom u trajanju od 30, 60, 120 i 180 min. Primjenom infracrvene spektroskopije s Fourierovom transformacijom snimljeni su FT-IR spektri uzoraka s ciljem utvrđivanja reakcije esterifikacije. FT-IR spektri nemodificiranih i modificiranih mljevenih koštica masline pokazali su se izuzetno složenim. Infracrvena spektroskopija potvrdila je reakciju esterifikacije. Optimalno vrijeme esterifikacije je 120 min. Za daljnja istraživanja utjecaja uvjeta reakcije na stupanj esterifikacije mljevenih koštica masline nužno je doraditi postupak ekstrakcije acetonom kako bi se potpuno uklonio maleinski anhidrid iz modificiranog punila.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-1252971-2249 - Polimerne mješavine s biorazgradljivim komponentama (Andričić, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Sanja Perinović Jozić
(mentor)