Pregled bibliografske jedinice broj: 60316
Učinak probiotika u tovu pilića hranjenih nedostatnom količinom bjelančevina
Učinak probiotika u tovu pilića hranjenih nedostatnom količinom bjelančevina, 1997., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 60316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak probiotika u tovu pilića hranjenih nedostatnom količinom bjelančevina
(Influence of probiotics on fattening chicks fed with inadequate protein quantity)
Autori
Lukac, Zdenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.03
Godina
1997
Stranica
94
Mentor
Šerman, Vlasta
Neposredni voditelj
Šerman, Vlasta
Ključne riječi
tovni pilići; bjelančevine; probiotik; proizvodni rezultati
(fattening chicks; proteins; probiotic; production results)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na ukupno 280 pilića tovnih hibrida linije Avian 24 K odvojenih po spolu (140 muških, 140 ženskih). Po dolasku jednodnevni su pilići vagani i raspoređeni u 8 skupina po 35 životinja. Dvije skupine pilića poslužile su kao kontrola (K-ž i K-m) dok je 6 skupina poslužilo sa svrhom da se ustanovi da li i u kojoj mjeri dodatak probiotika Nutrigen u hranu daficitarnu na bjelančevinama može utjecati na proizvodne rezultate pilića u tovu (P1-ž, P2-ž, P3-ž,te P1-m, P2-m i P3-m). Temperatura pokusnog prostora, osvjetljenje, ventilacija i ostali parametri bili su u skladu s potrebama pilića u tovu. Svi su pilići vakcinirani prema uobičajenom režimu, a zdravlje im je kontrolirano svakodnevno na osnovu kliničke prosudbe. Razudba uginulih životinja dala je uvid u vrste bolesti i uzroke uginuća. Pilići su hranu (3 tjedna starter, 3 tjedna finišer) i vodu dobivali po volji, a krmne smjese razlikovale su se po količini bjelančevina i dodanom probiotiku. Kontrolna skupina pilića oba spola hranjena je komercijalnim starterom (21% bjelančevina) i finišerom (18% bjelančevina) bez dodatka probiotika. Pokusne skupine P1-m i P1-ž hranjene su istim komercijalnim starterom i finišerom ali uz dodatak probiotika. Pokusne skupine P2-m i P2-ž hranjene su starterom s 18% i finišerom s 16% bjelančevina bez dodanog probiotika, dok je P3-m i P3-ž u iste smjese dodan probiotik. Tijekom 42 dana istraživanja u svim je skupinama praćena tjelesna masa pilića, konverzija hrane, količina trbušne masti i njezin udio u trupu i živoj tjelesnoj masi, ujednačenost tjelesne mase i zdravlje pilića. Najbolji ukupni prosječni prirast tjelesne mase u odnosu na kontrolnu skupinu postigle su skupine muških i ženskih pilića hranjene nedostatnom količinom bjelančevina uz dodatak probiotika. Konvrzija hrane tijekom cijelog razdoblja tova bila je najveća u kontrolnoj skupini ženskih pilića. Dodatak probiotika u hranu kontrolnih i pokusnih ženskih pilića koja je sadržavala normalno propisane količine bjelančevina nije djelovao na smanjenje trbušne masti. Dodatak probiotika nije bitno utjecao na koeficijent varijacije, odnosno pokazatelj ujednačenosti tjelesne mase pilića. Dobiveni podaci o uginuću svih kontrolnih i pokusnih skupina pilića tijekom 42 dana istraživanja nije ukazao na povezanost količine bjelančevina i dodatka probiotika i uginuća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo