Pregled bibliografske jedinice broj: 60303
STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA
STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA // Svijet piva, 21 (1999), 6-12 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopcenje, stručni)
CROSBI ID: 60303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA
(Present and future of domestic brewing barley and malt production)
Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip
Izvornik
Svijet piva 21
(1999);
6-12
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopcenje, stručni
Ključne riječi
ječam; slad; proizvodnja; sorta
(barley; malt; production; cultivar)
Sažetak
Belgijska tvrtka Bortmalt S.A. pokrenula je 1997. godinu stalu proizvodnju slada u sladari u Novoj Gradiški, a planira i izgradnju sladare u okviru tvornice Slavonija Slad doo u Novoj Gradiški. Izgradnjom nove sladare planira se proizvodnja slada na 50.000 tona, a za {to je potrebno 70.000 tona kvalitetnog pivarskog ječma.
Postavlja se pitanje da li je u našem uzgojnom području moguće ostvariti traženu kakvoću ječma i na koji način, te koje su stvarne mogućnosti Republike Hrvatske za proizvodnju ječma vrlo visoke pivarske kakvoće.
Razvoj pivarstva i sladarstva u Republici Hrvatskoj zahtjeva poboljšanje pivarske kakvoće ječma i povećanje površina zasijanih ječmom. Proizvodnja ječma s visokim urodom zrna i odgovarajućom pivarskom kakvoćom moguća je samo kvalitetnim sortimentom, ali uz povoljne uvjete uzgoja i odgovarajuću tehnologiju proizvodnje.
Zbog toga smo u našem radu nastojali procijeniti stanje i mogućnosti proizvodnje pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj s obzirom na sortiment i uvjete uzgoja.
Provedena istraživanja proizvodnje ječma i slada ukazuju:
-U Republici Hrvatskoj postoje značajne sjetvene površine na kojima je moguće proizvesti dobar do vrlo dobar pivarski ječam, ali uz organiziranu i nadziranu proizvodnju
-Preporuka laboratorija je na temelju dobivenih rezultata da u Hrvatskoj trebamo ječam koji lakše usvaja vodu
-Oplemenjivanjem su stvoreni kultivari višeg uroda zrna, visokog učešća zrna I klase, a nižeg sadržaja bjelančevina... Uvjeti uzgoja imaju značajnu ulogu u formiranju gospodarski važnih svojstva (urod zrna, sadržaj bjelančevina, učešće zrna I klase..), te je proizvodnju potrebno organizirati i nadzirati.
-Izbor sorte pivarskog ječma nije jedini kriterij uspješne proizvodnje pivarskog ječma
-U cilju proizvodnje kvalitetnog pivarskog ječma potrebno je unaprijediti istraživanja na proizvodnji pivarskog ječma i slada u Republici Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA