Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 60303

STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA


Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip
STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA // Svijet piva, 21 (1999), 6-12 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopcenje, stručni)


CROSBI ID: 60303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA
(Present and future of domestic brewing barley and malt production)

Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip

Izvornik
Svijet piva 21 (1999); 6-12

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopcenje, stručni

Ključne riječi
ječam; slad; proizvodnja; sorta
(barley; malt; production; cultivar)

Sažetak
Belgijska tvrtka Bortmalt S.A. pokrenula je 1997. godinu stalu proizvodnju slada u sladari u Novoj Gradiški, a planira i izgradnju sladare u okviru tvornice “Slavonija Slad” doo u Novoj Gradiški. Izgradnjom nove sladare planira se proizvodnja slada na 50.000 tona, a za {to je potrebno 70.000 tona kvalitetnog pivarskog ječma. Postavlja se pitanje da li je u našem uzgojnom području moguće ostvariti traženu kakvoću ječma i na koji način, te koje su stvarne mogućnosti Republike Hrvatske za proizvodnju ječma vrlo visoke pivarske kakvoće. Razvoj pivarstva i sladarstva u Republici Hrvatskoj zahtjeva poboljšanje pivarske kakvoće ječma i povećanje površina zasijanih ječmom. Proizvodnja ječma s visokim urodom zrna i odgovarajućom pivarskom kakvoćom moguća je samo kvalitetnim sortimentom, ali uz povoljne uvjete uzgoja i odgovarajuću tehnologiju proizvodnje. Zbog toga smo u našem radu nastojali procijeniti stanje i mogućnosti proizvodnje pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj s obzirom na sortiment i uvjete uzgoja. Provedena istraživanja proizvodnje ječma i slada ukazuju: -U Republici Hrvatskoj postoje značajne sjetvene površine na kojima je moguće proizvesti dobar do vrlo dobar pivarski ječam, ali uz organiziranu i nadziranu proizvodnju -Preporuka laboratorija je na temelju dobivenih rezultata da u Hrvatskoj trebamo ječam koji lakše usvaja vodu -Oplemenjivanjem su stvoreni kultivari višeg uroda zrna, visokog učešća zrna I klase, a nižeg sadržaja bjelančevina... Uvjeti uzgoja imaju značajnu ulogu u formiranju gospodarski važnih svojstva (urod zrna, sadržaj bjelančevina, učešće zrna I klase..), te je proizvodnju potrebno organizirati i nadzirati. -Izbor sorte pivarskog ječma nije jedini kriterij uspješne proizvodnje pivarskog ječma -U cilju proizvodnje kvalitetnog pivarskog ječma potrebno je unaprijediti istraživanja na proizvodnji pivarskog ječma i slada u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Alojzije Lalić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip
STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA // Svijet piva, 21 (1999), 6-12 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopcenje, stručni)
Lalić, A. & Kovačević, J. (1999) STANJE I BUDUĆNOST DOMAĆE PROIZVODNJE PIVARSKOG JEČMA I SLADA. Svijet piva, 21, 6-12.
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip}, year = {1999}, pages = {6-12}, keywords = {je\v{c}am, slad, proizvodnja, sorta}, journal = {Svijet piva}, volume = {21}, title = {STANJE I BUDU\'{C}NOST DOMA\'{C}E PROIZVODNJE PIVARSKOG JE\v{C}MA I SLADA}, keyword = {je\v{c}am, slad, proizvodnja, sorta} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip}, year = {1999}, pages = {6-12}, keywords = {barley, malt, production, cultivar}, journal = {Svijet piva}, volume = {21}, title = {Present and future of domestic brewing barley and malt production}, keyword = {barley, malt, production, cultivar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font