Pregled bibliografske jedinice broj: 602925
Dehidratacija povrća
Dehidratacija povrća, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 602925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dehidratacija povrća
(Drying of vegetables)
Autori
Budetić, Fedra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.10
Godina
2012
Stranica
35
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
dehidratirani proizvodi ; povrće ; konzerviranje
(dehydrated products ; vegetables ; canning)
Sažetak
Danas sušeno (dehidratirano) povrće dobiva sve veću važnost u dijetalnoj prehrani kao „bio hrana“ ili organski proizvedena hrana, te unutar skupine tzv. snack proizvoda. Sušeno povrće se primjenjuje u proizvodnji dehidratiranih juha, variva, dodataka jelima, dječje hrane i drugih prehrambenih proizvoda. Izbor postupka sušenja određuju svojstva sirovina, zahtjevi u pogledu kakvoće gotovih proizvoda, kao i ekonomičnost proizvodnje. Svaka sirovina prije podvrgavanja procesu sušenja zahtjeva određenu tehnološku pripremu, u koju su uključene operacije i procesi općeg značenja (pranje, kalibriranje, ljuštenje, rezanje, usitnjavanje itd.), kao i specifični procesi za uspješno provođenje samog procesa dehidratacije. Zadatak ovog rada bio je obraditi postupke i uređaje za dehidrataciju (sušenje) povrća, te dati pregled najznačajnijih vrsta sirovina koje se konzerviraju ovom metodom. Navedene su i promjene koje se dešavaju tijekom postupaka pripreme povrća i dehidratacije, kao i distribucije i skladištenja dehidratiranih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)