Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602925

Dehidratacija povrća


Budetić, Fedra
Dehidratacija povrća, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 602925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dehidratacija povrća
(Drying of vegetables)

Autori
Budetić, Fedra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.10

Godina
2012

Stranica
35

Mentor
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
dehidratirani proizvodi ; povrće ; konzerviranje
(dehydrated products ; vegetables ; canning)

Sažetak
Danas sušeno (dehidratirano) povrće dobiva sve veću važnost u dijetalnoj prehrani kao „bio hrana“ ili organski proizvedena hrana, te unutar skupine tzv. snack proizvoda. Sušeno povrće se primjenjuje u proizvodnji dehidratiranih juha, variva, dodataka jelima, dječje hrane i drugih prehrambenih proizvoda. Izbor postupka sušenja određuju svojstva sirovina, zahtjevi u pogledu kakvoće gotovih proizvoda, kao i ekonomičnost proizvodnje. Svaka sirovina prije podvrgavanja procesu sušenja zahtjeva određenu tehnološku pripremu, u koju su uključene operacije i procesi općeg značenja (pranje, kalibriranje, ljuštenje, rezanje, usitnjavanje itd.), kao i specifični procesi za uspješno provođenje samog procesa dehidratacije. Zadatak ovog rada bio je obraditi postupke i uređaje za dehidrataciju (sušenje) povrća, te dati pregled najznačajnijih vrsta sirovina koje se konzerviraju ovom metodom. Navedene su i promjene koje se dešavaju tijekom postupaka pripreme povrća i dehidratacije, kao i distribucije i skladištenja dehidratiranih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Budetić, Fedra
Dehidratacija povrća, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Budetić, F. (2012) 'Dehidratacija povrća', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Budeti\'{c}, Fedra}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {dehidratirani proizvodi, povr\'{c}e, konzerviranje}, title = {Dehidratacija povr\'{c}a}, keyword = {dehidratirani proizvodi, povr\'{c}e, konzerviranje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Budeti\'{c}, Fedra}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {dehydrated products, vegetables, canning}, title = {Drying of vegetables}, keyword = {dehydrated products, vegetables, canning}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font