Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602919

Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu


Gulaš, Josip
Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 602919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu
(Production of pasteurized vegetable products in salty-acid mixture)

Autori
Gulaš, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.10

Godina
2012

Stranica
35

Mentor
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
pasterizirani proizvodi ; povrće ; slano-kiseli naljev
(pasteurized products ; vegetable ; salty-acid mixture)

Sažetak
Raznovrsnost proizvoda i mogućnost prilagodbe promjenjivim zahtjevima tržišta jedna su od značajki prerade povrća, pri čemu posebno mjesto pripada pogonima koji specifičnim asortimanom mogu dopuniti proizvodnju nekih tradicionalnih i standardnih proizvoda. Kiseljenje (mariniranje) povrća predstavlja konzerviranje povrća u slano- kiselom naljevu. Konzervirajuće djelovanje soli ostvaruje se stvaranjem osmotskog tlaka, dehidratacijom (plazmolizom) i specifično (npr. putem Cl-). Djelovanjem octene kiseline dolazi do zakiseljavanja sredine (acido-anabioza) u kojoj mnogi mikroorganizmi ne podnose kiselu sredinu. Budući da ima mikroorganizama koji podnose niske vrijednosti pH, primjenjuju se i veće koncentracije kiseline (1, 5% do 3% i više), a njihovo djelovanje pojačava se dodatkom kuhinjske soli (NaCl) ili dodatnom pasterizacijom. U radu će biti opisan dio industrijske proizvodnje pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Gulaš, Josip
Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Gulaš, J. (2012) 'Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gula\v{s}, Josip}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {pasterizirani proizvodi, povr\'{c}e, slano-kiseli naljev}, title = {Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povr\'{c}a u slano-kiselom naljevu}, keyword = {pasterizirani proizvodi, povr\'{c}e, slano-kiseli naljev}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gula\v{s}, Josip}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {pasteurized products, vegetable, salty-acid mixture}, title = {Production of pasteurized vegetable products in salty-acid mixture}, keyword = {pasteurized products, vegetable, salty-acid mixture}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font