Pregled bibliografske jedinice broj: 602919
Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu
Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 602919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja pasteriziranih proizvoda od povrća u
slano-kiselom naljevu
(Production of pasteurized vegetable products in
salty-acid mixture)
Autori
Gulaš, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.10
Godina
2012
Stranica
35
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
pasterizirani proizvodi ; povrće ; slano-kiseli naljev
(pasteurized products ; vegetable ; salty-acid mixture)
Sažetak
Raznovrsnost proizvoda i mogućnost prilagodbe promjenjivim zahtjevima tržišta jedna su od značajki prerade povrća, pri čemu posebno mjesto pripada pogonima koji specifičnim asortimanom mogu dopuniti proizvodnju nekih tradicionalnih i standardnih proizvoda. Kiseljenje (mariniranje) povrća predstavlja konzerviranje povrća u slano- kiselom naljevu. Konzervirajuće djelovanje soli ostvaruje se stvaranjem osmotskog tlaka, dehidratacijom (plazmolizom) i specifično (npr. putem Cl-). Djelovanjem octene kiseline dolazi do zakiseljavanja sredine (acido-anabioza) u kojoj mnogi mikroorganizmi ne podnose kiselu sredinu. Budući da ima mikroorganizama koji podnose niske vrijednosti pH, primjenjuju se i veće koncentracije kiseline (1, 5% do 3% i više), a njihovo djelovanje pojačava se dodatkom kuhinjske soli (NaCl) ili dodatnom pasterizacijom. U radu će biti opisan dio industrijske proizvodnje pasteriziranih proizvoda od povrća u slano-kiselom naljevu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)