Pregled bibliografske jedinice broj: 602611
Ispitivanje djelotvornosti eteričnih ulja: lavande, lovora i kopra na procese korozije aluminija u prehrambenoj industriji
Ispitivanje djelotvornosti eteričnih ulja: lavande, lovora i kopra na procese korozije aluminija u prehrambenoj industriji // Zbornik sažetaka 3. dana elektrokemije / Komorsky-Lovrić, šebojka ; Cuculić, Vlado ; Jadreško, Dijana ; Novak, Ivana (ur.).
Zagreb, 2012. str. 23-24 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 602611 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje djelotvornosti eteričnih ulja: lavande, lovora i kopra na procese korozije aluminija u prehrambenoj industriji
(Investigation the effectiveness of essential oils: lavender, laurel and dill on the corrosion processes of aluminum in food industry)
Autori
Halambek, Jasna ; Cvjetko, Marina ; Radojčić Redovniković, Ivana ; Berković, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 3. dana elektrokemije
/ Komorsky-Lovrić, šebojka ; Cuculić, Vlado ; Jadreško, Dijana ; Novak, Ivana - Zagreb, 2012, 23-24
ISBN
978-953-6690-90-9
Skup
3. dan elektrokemije
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.04.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
eterična ulja; korozija; polarizacija; SEM
(essential oil; corrosion; polarization; SEM)
Sažetak
Aluminij zbog svoje široke primjene u prehrambenoj industriji, bilo kao konstrukcijski ili ambalažni materijal, podliježe procesima korozije. Stoga je pronalaženje prirodnih, netoksičnih spojeva koji bi se mogli koristiti kao inhibitori korozije od posebne važnosti. Ekstrakti različitih biljaka i neki začini pokazali su se dobrima inhibitorima korozije, a pripadaju skupini tzv.''zelenih inhibitora''. Metodom potenciostatske polarizacije ispitana je djelotvornost eteričnih ulja:lavande (Lavandula angustifolia L.), lovora (Lauris nobilis L.) i kopra (Anethum graveolens L.)kao potencijalnih inhibitora korozije aluminija u otopinama koje se najčešće koriste u prehrambenoj industriji tj. vodenim otopinama: 3 % NaCl, 1 % CH3COOH i njihovoj smjesi.SEM metodom ispitana je posljedica izlaganja aluminija djelovanju ispitivanih otopina bez i sa dodatkom eteričnih ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Radojčić Redovniković
(autor)
Katarina Berković
(autor)
Marina Cvjetko Bubalo
(autor)
Jasna Halambek
(autor)