Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 60261

ODREĐIVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA SIRUTKI DOBIVENIH U PROIZVODNJI DOMAĆEG MEKOG SIRA


Berković, Katarina; Lalić, Ljerka Marija; Pifar, Sandra
ODREĐIVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA SIRUTKI DOBIVENIH U PROIZVODNJI DOMAĆEG MEKOG SIRA // 34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 28-29 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 60261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA SIRUTKI DOBIVENIH U PROIZVODNJI DOMAĆEG MEKOG SIRA
(PHYSICO-CHEMICAL PARAMETERS OF WHEY OBTAINED IN THE HOME-MADE SOFT CHEESE PRODUCTION)

Autori
Berković, Katarina ; Lalić, Ljerka Marija ; Pifar, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000, 28-29

Skup
34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka,

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 08.11.2000. - 11.11.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
sirutka; viskoznost; napetost površine; električna provodnost; pH-vrijednost; kloridi
(whey; viscosity; surface tension; electrical conductivity; pH-value; chlorides)

Sažetak
Sirutka je nusproizvod nastao u procesu proizvodnje mekog sira koji sadrži značajne količine biološki punovrijednih proteina otpornih na djelovanje kiselina i enzima. Suha tvar sirutke sadrži šećere (oko 70% laktoze), mineralne tvari, pepeo i mliječnu mast. Za ispitivanje su korištene sirutke dvaju individualnih proizvođača (A i B) dobivene u proizvodnji mekog sira u domaćinstvu. Nakon izdvajanja od sira preko gaze uzorci sirutke A su spremljeni u staklene boce i čuvani u hladnjaku na temperaturi 4°C tijekom određivanja. Uzorcima sirutke B nisu izdvojene krupne čestice. Oni su spremljeni u plastične boce i čuvani u hladnjaku na istoj temperaturi do kraja mjerenja. Tijekom transporta od proizvođača do laboratorija uzorci nisu bili pod istim uvjetima, jer je uzorak B zagrijan na temperaturu okoline. Svi ispitivani uzorci su prije određivanja fizikalno-kemijskih parametara filtrirani preko naboranog filter papira da bi se uklonile suspendirane čestice iz sirutke. Fizikalno-kemijski parametri (viskoznost, napetost površine, električna provodnost, pH-vrijednost i kloridi) uzoraka određivani su tijekom skladištenja. Do razlika u vrijednostima ispitivanih parametara uzoraka A i B došlo je zbog različitih postupaka priprave domaćeg sira kao i razlika u uvjetima transporta i skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Berković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Berković, Katarina; Lalić, Ljerka Marija; Pifar, Sandra
ODREĐIVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA SIRUTKI DOBIVENIH U PROIZVODNJI DOMAĆEG MEKOG SIRA // 34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 28-29 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Berković, K., Lalić, L. & Pifar, S. (2000) ODREĐIVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA SIRUTKI DOBIVENIH U PROIZVODNJI DOMAĆEG MEKOG SIRA. U: Tratnik, L. (ur.)34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Berkovi\'{c}, Katarina and Lali\'{c}, Ljerka Marija and Pifar, Sandra}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2000}, pages = {28-29}, keywords = {sirutka, viskoznost, napetost povr\v{s}ine, elektri\v{c}na provodnost, pH-vrijednost, kloridi}, title = {ODRE\DJIVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA SIRUTKI DOBIVENIH U PROIZVODNJI DOMA\'{C}EG MEKOG SIRA}, keyword = {sirutka, viskoznost, napetost povr\v{s}ine, elektri\v{c}na provodnost, pH-vrijednost, kloridi}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Berkovi\'{c}, Katarina and Lali\'{c}, Ljerka Marija and Pifar, Sandra}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2000}, pages = {28-29}, keywords = {whey, viscosity, surface tension, electrical conductivity, pH-value, chlorides}, title = {PHYSICO-CHEMICAL PARAMETERS OF WHEY OBTAINED IN THE HOME-MADE SOFT CHEESE PRODUCTION}, keyword = {whey, viscosity, surface tension, electrical conductivity, pH-value, chlorides}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font