Pregled bibliografske jedinice broj: 60261
ODREĐIVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA SIRUTKI DOBIVENIH U PROIZVODNJI DOMAĆEG MEKOG SIRA
ODREĐIVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA SIRUTKI DOBIVENIH U PROIZVODNJI DOMAĆEG MEKOG SIRA // 34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 28-29 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 60261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA SIRUTKI DOBIVENIH U PROIZVODNJI DOMAĆEG MEKOG SIRA
(PHYSICO-CHEMICAL PARAMETERS OF WHEY OBTAINED IN THE HOME-MADE SOFT CHEESE PRODUCTION)
Autori
Berković, Katarina ; Lalić, Ljerka Marija ; Pifar, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, Zbornik sažetaka
/ Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000, 28-29
Skup
34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka,
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 08.11.2000. - 11.11.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sirutka; viskoznost; napetost površine; električna provodnost; pH-vrijednost; kloridi
(whey; viscosity; surface tension; electrical conductivity; pH-value; chlorides)
Sažetak
Sirutka je nusproizvod nastao u procesu proizvodnje mekog sira koji sadrži značajne količine biološki punovrijednih proteina otpornih na djelovanje kiselina i enzima. Suha tvar sirutke sadrži šećere (oko 70% laktoze), mineralne tvari, pepeo i mliječnu mast.
Za ispitivanje su korištene sirutke dvaju individualnih proizvođača (A i B) dobivene u proizvodnji mekog sira u domaćinstvu.
Nakon izdvajanja od sira preko gaze uzorci sirutke A su spremljeni u staklene boce i čuvani u hladnjaku na temperaturi 4°C tijekom određivanja.
Uzorcima sirutke B nisu izdvojene krupne čestice. Oni su spremljeni u plastične boce i čuvani u hladnjaku na istoj temperaturi do kraja mjerenja.
Tijekom transporta od proizvođača do laboratorija uzorci nisu bili pod istim uvjetima, jer je uzorak B zagrijan na temperaturu okoline.
Svi ispitivani uzorci su prije određivanja fizikalno-kemijskih parametara filtrirani preko naboranog filter papira da bi se uklonile suspendirane čestice iz sirutke.
Fizikalno-kemijski parametri (viskoznost, napetost površine, električna provodnost, pH-vrijednost i kloridi) uzoraka određivani su tijekom skladištenja.
Do razlika u vrijednostima ispitivanih parametara uzoraka A i B došlo je zbog različitih postupaka priprave domaćeg sira kao i razlika u uvjetima transporta i skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058101
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Berković
(autor)