Pregled bibliografske jedinice broj: 602569
Utjecaj redosljeda i stadija laktacije, veličine legla, sezone janjenja i stada na neke odlike mliječnosti paške ovce
Utjecaj redosljeda i stadija laktacije, veličine legla, sezone janjenja i stada na neke odlike mliječnosti paške ovce // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 66 (2012), 1; 3-19 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 602569 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj redosljeda i stadija laktacije, veličine legla, sezone janjenja i stada na neke odlike mliječnosti paške ovce
(The effect of parity, stage of lactation, litter size, lambing season, and herd on milk yield traits of pag sheep)
Autori
Barać, Zdravko ; Špehar, Marija ; Mioč, Boro
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 66
(2012), 1;
3-19
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
paška ovca; mliječnost; redosljed i stadij laktacije; veličina legla; sezona janjenja; stado
(Pag sheep; milk yield traits; parity; stage of lactation; litter size; lambing season; herd)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj redosljeda i stadija laktacije, veličine legla, sezone janjenja i stada na dnevnu proizvodnju mlijeka, mliječne masti i bjelančevina u mlijeku paških ovaca. U istraživanju su korišteni zapisi 21.033 dnevne kontrole mliječnosti prikupljeni od 2.332 ovce iz 32 stada. Mliječnost ovaca je utvrđena redovitim mjesečnim kontrolama mliječnosti koje su provedene AT4 metodom u razdoblju od 2003. do 2008. godine. Utvrđen je statistički značajan utjecaj redoslijeda laktacije (P<0, 05) na dnevnu količinu proizvedenoga mlijeka, mliječne masti i bjelančevina. Najniže dnevne količine mlijeka, mliječne masti i bjelančevina utvrđene su u ovaca u prvoj laktaciji. Nakon toga proizvodnja se postupno povećavala do četvrte laktacije kada je utvrđena najveća prosječna dnevna količina mliječne masti i bjelančevina. Najveća prosječna dnevna proizvodnja mlijeka utvrđena je u ovaca u petoj laktaciji. Stadij laktacije opisan Ali – Schaefferovom laktacijskom krivuljom ugnježđenom unutar rednog broja laktacije statistički je značajno (P<0, 0001) utjecao na istraživane odlike mliječnosti paških ovaca. Vrh laktacijske proizvodnje u ovaca u prvoj laktaciji postignut je oko desetog dana laktacije za sva promatrana svojstva. U drugoj i višim laktacijama, proizvodnja je bila najviša oko dvadesetog dana laktacije i postupno se smanjivala prema kraju laktacije. Također je utvrđen je statistički značajan (P<0, 0001) utjecaj veličine legla, sezone janjenja i stada na dnevnu količinu proizvedenoga mlijeka, mliječne masti i bjelančevina. Dobiveni rezultati ukazuju na značajan utjecaj negenetskih čimbenika na proizvodnju i kemijski sastav mlijeka paških ovaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts