Pregled bibliografske jedinice broj: 602522
Senzorna svojstva vina proizvedena od klonskih kandidata kultivara Kraljevina
Senzorna svojstva vina proizvedena od klonskih kandidata kultivara Kraljevina // Glasnik zaštite bilja, 5 (2012), 100-108 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 602522 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorna svojstva vina proizvedena od klonskih kandidata kultivara Kraljevina
(Sensory traits of wine produced from clone candidates of Kraljevina cultivar)
Autori
Puhelek, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Mihaljević Žulj, Marin ; Jeromel, Ana
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5
(2012);
100-108
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Kraljevina; klonska selekcija; organske kiseline
(Kraljevina; clonal selection; organic acids)
Sažetak
Kultivar Kraljevina je hrvatska autohtona sorta koja se tradicionalno uzgaja na području sjeverozapadne Hrvatske. Od 2003. godine taj je kultivar uključen u postupak klonske selekcije unutar projekta “Klonska selekcija cv. Kraljevina”. U početnoj fazi istraživanja odabrani su i temeljem pozitivne fenotipske varijabilnosti izdvojeni trsovi na kojima su tijekom narednih godina provođena fenotipska opažanja, a temeljem dobivenih rezultata 24 elitna matična trsa vegetativno su razmnoženi i posađeni u kolekciju klonskih kandidata u Psarjevu Gornjem. U 2011 godine 9 klonskih kandidata Kraljevine zasebno je obrano te je provedena mikrovinifikacija u kontroliranim uvjetima uz korištenje dvaju komercijalna kvasca i to Anchor VIN13 te Uvaferm Affinity. U dobivenim vinima provedena je osnovna kemijska analiza, određene su pojedinačne organske kiseline te su na kraju vina senzorno ocjenjena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Jeromel, Ana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Puhelek
(autor)
Marin Mihaljević Žulj
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts