Pregled bibliografske jedinice broj: 602406
Kvaternizacija piridoksal-oksima sa fenacil-bromidima pod utjecajem mikrovalnog zračenja
Kvaternizacija piridoksal-oksima sa fenacil-bromidima pod utjecajem mikrovalnog zračenja // Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka / Ante Jukić (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 40-40 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 602406 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaternizacija piridoksal-oksima sa fenacil-bromidima pod utjecajem mikrovalnog zračenja
(Microwave-assisted quaternization of pyridoxal-oxime with phenacyl-bromides)
Autori
Bušić, Valentina ; Gašo-Sokač, Dajana ; Kovač, Spomenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka
/ Ante Jukić - Zagreb : Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 40-40
ISBN
978-953-6894-46-8
Skup
14. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
piridoksal-oksim; kvaternizacija; mikrovalno zračenje
(pyridoxal-oxime; quaternization; microwave)
Sažetak
U radu su izvedene reakcije kvaternizacije piridoksal-oksima sa supstituiranim fenacil-bromidima (R = H, C6H5, Cl, Br, F, CH3, OCH3, NO2) pomoću novih, ekološki prihvatljivijih metoda. Budući da zaštita okoliša postavlja danas velik izazov i obvezu za kemičare istražen je zanimljiv pristup “zelenoj” kemiji tj. nove kemijske metode sinteze koje su manje štetne po okoliš. Ispitane su reakcije kvaternizacije aktivirane mikrovalnim zračenjem u prisustvu i bez prisustva otapala. Razvijene su nove jednostavne metode sinteze kvaternih piridinijevih soli u kućnoj mikrovalnoj pećnici. [1] U usporedbi s klasičnom reakcijom kvaternizacije [2] pokazano je da su reakcije pod utjecajem mikrovalnog zračenja odnosno nekonvencionalne zelene metode priprave kvaternih piridinijevh soli, učinkovitije i brže te da produkt nastaje u većem prinosu.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju