Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602315

Utjecaj temperature dehidriranja na kvalitativna svojstva latica ruža (Rosa x hybrid 'Kardinal' i Rosa x hybrid 'Akito')


Budrović, Sandra
Utjecaj temperature dehidriranja na kvalitativna svojstva latica ruža (Rosa x hybrid 'Kardinal' i Rosa x hybrid 'Akito'), 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 602315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature dehidriranja na kvalitativna svojstva latica ruža (Rosa x hybrid 'Kardinal' i Rosa x hybrid 'Akito')
(Effect of temperature dehydration on quality characteristics of rose petals (Rosa x hybrid 'Cardinal' and Rosa x hybrid 'Akito'))

Autori
Budrović, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2012

Stranica
35

Mentor
Krička, Tajana

Ključne riječi
Rosa x hybrid 'Kardinal' ; Rosa x hybrid 'Akito' ; dehidriranje ; čimbenici kvalitete ; brzina otpuštanja vode ; promjena boje
(Rosa x hybrid 'Cardinal' ; Rosa x hybrid 'Akito' ; dehydrating ; factors of quality ; moisture relase ; color change)

Sažetak
Ružine latice osim što su dekorativne, sadrže i ljekovite tvari i to eterična ulja, limunsku, jantarnu, jabučnu, vinsku i glausnu kiselinu, tanin, nikotiamid, pektin, vosak, ulja i šećer, vitamine B, C, E, K i td. Ružino ulje dobiveno iz ružinih latica sadrži parafin, geraniol, nerol, eugenol, citronelol, heneikozan, nonadekan itd. Danas se ruže više koriste u narodnoj medicini, dok su u prošlosti bile jedan od glavnih lijekova. Danas postoji sve više proizvoda od ružinih latica, a većina proizvoda se priprema od termički obrađenih latica. Budući da u procesu termičke obrade, zbog velike osjetljivosti latica, njihova struktura i kvalitativna svojstva mogu biti narušena, cilj ovog rada bio je istražiti neka kvantitativna svojstva latica, kao što su: sadržaj vode, pepela i ulja, te brzina otpuštanja vode i promjena boje latica ovisno o temperaturi zraka na kojoj su latice sušene. U obzir su uzete temperature zraka od 30, 50 i 70˚C, pri čemu su korištena su dva kultivara ruže, Rosa x hybrid 'Kardinal' (crvene boje) i Rosa x hybrid 'Akito' (bijele boje). Rezultati dobiveni u ovom istraživanju pokazuju da temperatura zraka na kojoj su latice dehidrirane utječe na promjenu u sadržaju pojedinih praćenih parametara, pri čemu se temperatura od 70˚C pokazala optimalna za Rosa x hybrid 'Kardinal' i Rosa x hybrid 'Akito', ako se latice pripremaju kao bi se upotrijebile u parfemskoj industriji. Nadalje, ako je važna estetika i očuvanost boje, kao što je to u konditorskoj industriji, tada je za pripremu optimalna temperatura dehidriranja 30˚C za hibrid Rosa 'Kardinal', a 50˚C za hibrid Rosa 'Akito'.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tajana Krička (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Budrović, Sandra
Utjecaj temperature dehidriranja na kvalitativna svojstva latica ruža (Rosa x hybrid 'Kardinal' i Rosa x hybrid 'Akito'), 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Budrović, S. (2012) 'Utjecaj temperature dehidriranja na kvalitativna svojstva latica ruža (Rosa x hybrid 'Kardinal' i Rosa x hybrid 'Akito')', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Budrovi\'{c}, Sandra}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {Rosa x hybrid 'Kardinal', Rosa x hybrid 'Akito', dehidriranje, \v{c}imbenici kvalitete, brzina otpu\v{s}tanja vode, promjena boje}, title = {Utjecaj temperature dehidriranja na kvalitativna svojstva latica ru\v{z}a (Rosa x hybrid 'Kardinal' i Rosa x hybrid 'Akito')}, keyword = {Rosa x hybrid 'Kardinal', Rosa x hybrid 'Akito', dehidriranje, \v{c}imbenici kvalitete, brzina otpu\v{s}tanja vode, promjena boje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Budrovi\'{c}, Sandra}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {Rosa x hybrid 'Cardinal', Rosa x hybrid 'Akito', dehydrating, factors of quality, moisture relase, color change}, title = {Effect of temperature dehydration on quality characteristics of rose petals (Rosa x hybrid 'Cardinal' and Rosa x hybrid 'Akito')}, keyword = {Rosa x hybrid 'Cardinal', Rosa x hybrid 'Akito', dehydrating, factors of quality, moisture relase, color change}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font