Pregled bibliografske jedinice broj: 602315
Utjecaj temperature dehidriranja na kvalitativna svojstva latica ruža (Rosa x hybrid 'Kardinal' i Rosa x hybrid 'Akito')
Utjecaj temperature dehidriranja na kvalitativna svojstva latica ruža (Rosa x hybrid 'Kardinal' i Rosa x hybrid 'Akito'), 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 602315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature dehidriranja na kvalitativna
svojstva latica ruža (Rosa x hybrid 'Kardinal' i
Rosa x hybrid 'Akito')
(Effect of temperature dehydration on quality
characteristics of rose petals (Rosa x hybrid
'Cardinal' and Rosa x hybrid 'Akito'))
Autori
Budrović, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2012
Stranica
35
Mentor
Krička, Tajana
Ključne riječi
Rosa x hybrid 'Kardinal' ; Rosa x hybrid 'Akito' ; dehidriranje ; čimbenici kvalitete ; brzina otpuštanja vode ; promjena boje
(Rosa x hybrid 'Cardinal' ; Rosa x hybrid 'Akito' ; dehydrating ; factors of quality ; moisture relase ; color change)
Sažetak
Ružine latice osim što su dekorativne, sadrže i ljekovite tvari i to eterična ulja, limunsku, jantarnu, jabučnu, vinsku i glausnu kiselinu, tanin, nikotiamid, pektin, vosak, ulja i šećer, vitamine B, C, E, K i td. Ružino ulje dobiveno iz ružinih latica sadrži parafin, geraniol, nerol, eugenol, citronelol, heneikozan, nonadekan itd. Danas se ruže više koriste u narodnoj medicini, dok su u prošlosti bile jedan od glavnih lijekova. Danas postoji sve više proizvoda od ružinih latica, a većina proizvoda se priprema od termički obrađenih latica. Budući da u procesu termičke obrade, zbog velike osjetljivosti latica, njihova struktura i kvalitativna svojstva mogu biti narušena, cilj ovog rada bio je istražiti neka kvantitativna svojstva latica, kao što su: sadržaj vode, pepela i ulja, te brzina otpuštanja vode i promjena boje latica ovisno o temperaturi zraka na kojoj su latice sušene. U obzir su uzete temperature zraka od 30, 50 i 70˚C, pri čemu su korištena su dva kultivara ruže, Rosa x hybrid 'Kardinal' (crvene boje) i Rosa x hybrid 'Akito' (bijele boje). Rezultati dobiveni u ovom istraživanju pokazuju da temperatura zraka na kojoj su latice dehidrirane utječe na promjenu u sadržaju pojedinih praćenih parametara, pri čemu se temperatura od 70˚C pokazala optimalna za Rosa x hybrid 'Kardinal' i Rosa x hybrid 'Akito', ako se latice pripremaju kao bi se upotrijebile u parfemskoj industriji. Nadalje, ako je važna estetika i očuvanost boje, kao što je to u konditorskoj industriji, tada je za pripremu optimalna temperatura dehidriranja 30˚C za hibrid Rosa 'Kardinal', a 50˚C za hibrid Rosa 'Akito'.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)