Pregled bibliografske jedinice broj: 60205
Utjecaj meda i inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta
Utjecaj meda i inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta // 10. Ružičkini dani : Knjiga sažetaka / Butula, Ivan (ur.).
Zagreb : Borovo: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000. str. 104-104 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 60205 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj meda i inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta
(The influence of honey and some inert fibers on physico-chemical properties of yoghurt)
Autori
Lalić, Ljerka Marija ; Berković, Katarina ; Ugraković, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
10. Ružičkini dani : Knjiga sažetaka
/ Butula, Ivan - Zagreb : Borovo : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000, 104-104
ISBN
953-96041-7-6
Skup
Ružičkini dani (10 ; 2000)
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 08.06.2000. - 09.06.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
med; inertna vlakna; fizikalno-kemijska svojstva jogurta
(honey; inert fibers; physico-chemical properties of yoghurt)
Sažetak
Jogurt je bogati izvor proteina, vitamina, mineralnih tvari i drugih sastojaka. Prednost pred drugim proizvodima daje mu njegova mogućnost miješanja sa dodacima kao što su: med, aromatične biljne tvari, voće, povrće, zaslađivači, ali i žitarice ili njihovi dijelovi (inertna vlakna), mekinje. Izuzetna svojstva jogurta, meda i inertnih vlakana, te njihovo povoljno djelovanje na ljudski organizam bile su povodom pripreme složenog sistema pripravljenog uzorka. Pripravljeni su uzorci jogurta sa dodatkom meda (6%) i inertnih vlakana (2, 5%, 5% i 7, 5%). Određivane su vrijednosti viskoznosti i elektroprovodljivosti da bi se pratila stabilnost (kakvoća) uzorka tijekom skladištenja. Med je prirodni pčelinji proizvod složenog, ali jedinstvenog sastava, sa čitavim nizom sastojaka, koji su bitni u razvoju ljudskog organizma bez obzira na njegovu dob. Medom se nastoji zamijeniti šećer u proizvodnji slastica i voćnih napitaka. Inertna vlakna su dio biljnog materijala neujednačenog sastava koji se sve više uvodi u prehranu ljudi, a ostaje nerazgrađen i neiskorišten jer na njega ne djeluju enzimi probavnog trakta. Inertna vlakna su korisna u prehrani jer imaju povoljno djelovanje na organizam radi prevencije određenih bolesti. Uvođenje novih proizvoda u prehranu, koji će povoljno djelovati na ljudsko zdravlje obuhvaća niz ispitivanja nutritivnih vrijednosti, ali isto tako i ispitivanja koja pokazuju koliko dugo će proizvod zadržati svoja prvobitna fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva. Praćenjem vrijednosti viskoznosti i provodnosti pripremljenih uzoraka tijekom skladištenja određuje se utjecaj masenog udjela svakog pojedinog sastojka na njihovu kakvoću i stabilnost. ISBN 953-96041-7-6 (HKDI)
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058101
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Berković
(autor)