Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 60205

Utjecaj meda i inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta


Lalić, Ljerka Marija; Berković, Katarina; Ugraković, Ivana
Utjecaj meda i inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta // 10. Ružičkini dani : Knjiga sažetaka / Butula, Ivan (ur.).
Zagreb : Borovo: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000. str. 104-104 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 60205 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj meda i inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta
(The influence of honey and some inert fibers on physico-chemical properties of yoghurt)

Autori
Lalić, Ljerka Marija ; Berković, Katarina ; Ugraković, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
10. Ružičkini dani : Knjiga sažetaka / Butula, Ivan - Zagreb : Borovo : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000, 104-104

ISBN
953-96041-7-6

Skup
Ružičkini dani (10 ; 2000)

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 08.06.2000. - 09.06.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
med; inertna vlakna; fizikalno-kemijska svojstva jogurta
(honey; inert fibers; physico-chemical properties of yoghurt)

Sažetak
Jogurt je bogati izvor proteina, vitamina, mineralnih tvari i drugih sastojaka. Prednost pred drugim proizvodima daje mu njegova mogućnost miješanja sa dodacima kao što su: med, aromatične biljne tvari, voće, povrće, zaslađivači, ali i žitarice ili njihovi dijelovi (inertna vlakna), mekinje. Izuzetna svojstva jogurta, meda i inertnih vlakana, te njihovo povoljno djelovanje na ljudski organizam bile su povodom pripreme složenog sistema pripravljenog uzorka. Pripravljeni su uzorci jogurta sa dodatkom meda (6%) i inertnih vlakana (2, 5%, 5% i 7, 5%). Određivane su vrijednosti viskoznosti i elektroprovodljivosti da bi se pratila stabilnost (kakvoća) uzorka tijekom skladištenja. Med je prirodni pčelinji proizvod složenog, ali jedinstvenog sastava, sa čitavim nizom sastojaka, koji su bitni u razvoju ljudskog organizma bez obzira na njegovu dob. Medom se nastoji zamijeniti šećer u proizvodnji slastica i voćnih napitaka. Inertna vlakna su dio biljnog materijala neujednačenog sastava koji se sve više uvodi u prehranu ljudi, a ostaje nerazgrađen i neiskorišten jer na njega ne djeluju enzimi probavnog trakta. Inertna vlakna su korisna u prehrani jer imaju povoljno djelovanje na organizam radi prevencije određenih bolesti. Uvođenje novih proizvoda u prehranu, koji će povoljno djelovati na ljudsko zdravlje obuhvaća niz ispitivanja nutritivnih vrijednosti, ali isto tako i ispitivanja koja pokazuju koliko dugo će proizvod zadržati svoja prvobitna fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva. Praćenjem vrijednosti viskoznosti i provodnosti pripremljenih uzoraka tijekom skladištenja određuje se utjecaj masenog udjela svakog pojedinog sastojka na njihovu kakvoću i stabilnost. ISBN 953-96041-7-6 (HKDI)

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Berković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Ljerka Marija; Berković, Katarina; Ugraković, Ivana
Utjecaj meda i inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta // 10. Ružičkini dani : Knjiga sažetaka / Butula, Ivan (ur.).
Zagreb : Borovo: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000. str. 104-104 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Lalić, L., Berković, K. & Ugraković, I. (2000) Utjecaj meda i inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta. U: Butula, I. (ur.)10. Ružičkini dani : Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Lali\'{c}, Ljerka Marija and Berkovi\'{c}, Katarina and Ugrakovi\'{c}, Ivana}, editor = {Butula, I.}, year = {2000}, pages = {104-104}, keywords = {med, inertna vlakna, fizikalno-kemijska svojstva jogurta}, isbn = {953-96041-7-6}, title = {Utjecaj meda i inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta}, keyword = {med, inertna vlakna, fizikalno-kemijska svojstva jogurta}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Ljerka Marija and Berkovi\'{c}, Katarina and Ugrakovi\'{c}, Ivana}, editor = {Butula, I.}, year = {2000}, pages = {104-104}, keywords = {honey, inert fibers, physico-chemical properties of yoghurt}, isbn = {953-96041-7-6}, title = {The influence of honey and some inert fibers on physico-chemical properties of yoghurt}, keyword = {honey, inert fibers, physico-chemical properties of yoghurt}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font