Pregled bibliografske jedinice broj: 602026
Zbrinjavanje i energetsko iskorištenje ostataka u vinogradarstvu i vinarstvu u Hrvatskoj
Zbrinjavanje i energetsko iskorištenje ostataka u vinogradarstvu i vinarstvu u Hrvatskoj // Zbornik radova XII. međunarodnog simpozija gospodarenje otpadom / Anić Vučinić, Aleksandra (ur.).
Varaždin: Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 602026 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zbrinjavanje i energetsko iskorištenje ostataka u vinogradarstvu i vinarstvu u Hrvatskoj
(Management and utilization of wine production waste for energy generation in Croatia)
Autori
Krička, Tajana ; Bilandžija, Nikola ; Voća, Neven ; Jurišić, Vanja ; Matin, Ana ; Kalambura, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova XII. međunarodnog simpozija gospodarenje otpadom
/ Anić Vučinić, Aleksandra - Varaždin : Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012
Skup
Međunarodni simpozij gospodarenje otpadom (12 ; 2012)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 29.10.2012. - 30.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
orezana biomasa vinove loze; komina grožđa; zbrinjavanje otpada; „zelena energija“
(pruned vineyard biomass waste; grape mark; waste management; “green energy“)
Sažetak
Hrvatska je temeljem nove podjele Europske unije (kolovoz, 2012.) podijeljena u dvije strateške regije i to na Kontinentalnu Hrvatsku i na Jadransku Hrvatsku. Kontinentalna Hrvatska obuhvaća 56% ukupne površine, a Jadranska Hrvatska 44% ukupne površine. U obje regije, industrijska proizvodnja grožđa i vina predstavlja značajnu poljoprivredu granu Hrvatske. Tijekom proizvodnje grožđa i vina kao nusproizvodi ostaju značajne količine orezane biomase, kao i komine nakon prešanja grožđa. Svake godine u vinogradarskoj i vinarskoj industriji velike količine navedene biomase ostaju neiskorištene i najčešće se spaljuju ili usitnjavaju i zaoravaju u tlo. U fazi mirovanja količina orezane biomase u vinogradarstvu se kreče oko 4, 5 t/ha, dok približno od 1 tone grožđa ostaje 150 – 180 kg komine. Orezana biomasa, kao i komina grožđa, u slučaju zbrinjavanja, mogu predstavljati visoko vrijedne sirovine u proizvodnji energije. U ovom radu će se istražiti energetska svojstva navedenih sirovina u svrhu zbrinjavanja te proizvodnje „zelene energije“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Matin
(autor)
Nikola Bilandžija
(autor)
Sanja Kalambura
(autor)
Neven Voća
(autor)
Vanja Jurišić
(autor)
Tajana Krička
(autor)