Pregled bibliografske jedinice broj: 60193
Ispitivanje učinka primjene prebiotika oligofruktoze u proizvodnji jogurta
Ispitivanje učinka primjene prebiotika oligofruktoze u proizvodnji jogurta, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 60193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje učinka primjene prebiotika oligofruktoze u proizvodnji jogurta
(Examination of oligofructose effect on yoghurt production)
Autori
Barić, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.11
Godina
2000
Stranica
57
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
jogurt; kinetika fermentacije i koagulacije; prebiotici; oligofruktoza
(yoghurt; fermentation and coagulation kinetics; prebiotics; oligofructose)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka inulina na kinetiku fermentacije i koagulacije, te na kakvoću teksture jogurta i probiotičkog mliječno kiselog napitka čiji je starter u svom sastavu sadržao probiotičke sojeve bakterija Bifidobacterium spp. i Lactobacillus acidophilus.Cilj rada također je bio ispitati utjecaj udjela mliječne masti u mlijeku na kinetiku fermentacije i koagulacije, kao i utjecaj miješane probiotičke starter kulture u odnosu na jogurtnu. Rezultati rada pokazali su veću fermentantativnu aktivnost jogurtne kulture, ali i snažno djelovanje inulina na ubrzanje fermentacije probiotičkog mliječno kiselog napitka. Inulin je također imao bitan utjecaj na povećanje čvrstoće konzistencije probiotičkog mliječno kiselog napitka. Pokazalo se također da je inulin odigrao bitnu ulogu za stabilizaciju teksture fermentiranih mliječnih napitaka s nižim udjelima mliječne masti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija