Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 60193

Ispitivanje učinka primjene prebiotika oligofruktoze u proizvodnji jogurta


Barić, Darko
Ispitivanje učinka primjene prebiotika oligofruktoze u proizvodnji jogurta, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 60193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje učinka primjene prebiotika oligofruktoze u proizvodnji jogurta
(Examination of oligofructose effect on yoghurt production)

Autori
Barić, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.11

Godina
2000

Stranica
57

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
jogurt; kinetika fermentacije i koagulacije; prebiotici; oligofruktoza
(yoghurt; fermentation and coagulation kinetics; prebiotics; oligofructose)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka inulina na kinetiku fermentacije i koagulacije, te na kakvoću teksture jogurta i probiotičkog mliječno kiselog napitka čiji je starter u svom sastavu sadržao probiotičke sojeve bakterija Bifidobacterium spp. i Lactobacillus acidophilus.Cilj rada također je bio ispitati utjecaj udjela mliječne masti u mlijeku na kinetiku fermentacije i koagulacije, kao i utjecaj miješane probiotičke starter kulture u odnosu na jogurtnu. Rezultati rada pokazali su veću fermentantativnu aktivnost jogurtne kulture, ali i snažno djelovanje inulina na ubrzanje fermentacije probiotičkog mliječno kiselog napitka. Inulin je također imao bitan utjecaj na povećanje čvrstoće konzistencije probiotičkog mliječno kiselog napitka. Pokazalo se također da je inulin odigrao bitnu ulogu za stabilizaciju teksture fermentiranih mliječnih napitaka s nižim udjelima mliječne masti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barić, Darko
Ispitivanje učinka primjene prebiotika oligofruktoze u proizvodnji jogurta, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Barić, D. (2000) 'Ispitivanje učinka primjene prebiotika oligofruktoze u proizvodnji jogurta', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\'{c}, Darko}, year = {2000}, pages = {57}, keywords = {jogurt, kinetika fermentacije i koagulacije, prebiotici, oligofruktoza}, title = {Ispitivanje u\v{c}inka primjene prebiotika oligofruktoze u proizvodnji jogurta}, keyword = {jogurt, kinetika fermentacije i koagulacije, prebiotici, oligofruktoza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\'{c}, Darko}, year = {2000}, pages = {57}, keywords = {yoghurt, fermentation and coagulation kinetics, prebiotics, oligofructose}, title = {Examination of oligofructose effect on yoghurt production}, keyword = {yoghurt, fermentation and coagulation kinetics, prebiotics, oligofructose}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font