Pregled bibliografske jedinice broj: 601585
Enzimske metode izolacije proteina sirutke
Enzimske metode izolacije proteina sirutke // Zbornik sažetaka 40.-og Hrvatskog Simpozija mljekarskih stručnjaka sa međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, D. (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 42-43 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 601585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Enzimske metode izolacije proteina sirutke
(Enzymatic methods for the whey protein isolation)
Autori
Lisak, Katarina, Jeličić, Irena, Tratnik, Ljubica, Božanić, Rajka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 40.-og Hrvatskog Simpozija mljekarskih stručnjaka sa međunarodnim sudjelovanjem
/ Samaržija, D. - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012, 42-43
Skup
40.-ti Hrvatski Simpozij mljekarskih stručnjaka sa međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
α-laktalbumin; β-laktoglobulin; α-kimotripsin; hidroliza; izolacija; pepsin
(α-lactalbumin; β-lactoglobulin; α-chymotrypsin; hydrolysis; isolation; pepsin)
Sažetak
Premda je sirutka izvor najvrednijih proteina s različitim funkcionalnim svojstvima, komercijalna upotreba nije znatno raširena zbog nedostatka metoda izolacije industrijskih razmjera. Najčešće metode za izolaciju proteina sirutke su kombinacije membranskih procesa, ionskih kromatografija te selektivno odvajanje pomoću određene temperature i pH. Kao veliki potencijal za izolaciju novije su se pokazali enzimi, pri čemu dolazi do minimalne denaturacije proteina, a i znatno smanjenje troškova. Pravilnim odabirom enzima i uvjeta hidrolize može se utjecati na selektivnost enzima te na taj način izolirati pojedinu frakciju proteina sirutke. Hidroliza otopljenih izolata proteina sirutke u vodi vođena je s kimotripsinom ili pepsinom pri različitim uvjetima reakcije (pH 1-8, 5, temp. 25-45°C, vrijeme 10-120 min i koncentracija enzima 0, 1-1, 5%). Da bi se zaustavila hidroliza korištena je kiselina ili lužina, a uzorci su analizirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti. Smanjenjem temperature i pH reakcije količina nehidroliziranih proteina je bila veća. Isti trend je primijećen smanjenjem koncentracije enzima. α-La je pokazao veću otpornost ka hidrolizi pri nižim temperaturama i višim pH vrijednostima dok je za β-Lg vrijedio obrnuti trend. Najbolji uvjeti za izolaciju α-La su bili pH 8, 5, 25°C i 0, 5% α-kimotripsina pri čemu je dobiveno oko 73% α-La, a sav β-Lg je bio hidroliziran. Najbolji uvjeti za izolaciju β-Lg su bili pH 1, 0, 40°C i 0, 5% pepsina pri čemu je dobiveno oko 90% β-Lg dok je α-La u potpunosti hidroliziran. Ove metode imaju veliki potencijal za industrijsku proizvodnju pojedine frakcije proteina sirutke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)
Rajka Božanić
(autor)
Ljubica Tratnik
(autor)
Irena Barukčić Jurina
(autor)