Pregled bibliografske jedinice broj: 60141
FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA SENFA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA SENFA TIJEKOM SKLADIŠTENJA // Knjiga sažetaka-8. Ružičkini dani / HDKI (ur.).
Borovo: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 60141 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA SENFA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
(PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF MUSTARD DURING STORAGE)
Autori
Lalić, Ljerka Marija ; Berković, Katarina ; Njegovan, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka-8. Ružičkini dani
/ HDKI - Borovo : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996
Skup
8. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 27.06.1996. - 28.06.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
senf; fizikalno-kemijska svojstva; skladištenje
(mustard; physico-chemical properties; storage)
Sažetak
Senf je namirnica biljnog porijekla, a u prehrani je zastupljen kao dodatak jelima i kao začin. Fizikalno-kemijski on je složeni polidisperzni sistem. S obzirom na kompleksni sastav, senf ima i specifična fizikalno-kemijska svojstva. Literaturni podaci pokazuju da su viskozitet, reološki parametri, elektroprovodljivost i druga svojstva pokazatelji stabilnosti ovog tipa proizvoda.
Svrha rada je bila praćenje promjena pH i elektroprovodljivosti senfa tijekom skladištenja na temperaturama od 5°C, 20°C i 40°C. Na osnovu eksperimentalnih podataka obrađenih računski i grafički, vidljivo je da skladištenje u uvjetima promjenjivih vrijednosti i temperatura rezultira stalnim promjenama u senfu. Izmjerene vrijednosti model otopina dale su uvida o utjecaju pojedinih sastojaka na vrijednosti elektroprovodljivosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058101
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Berković
(autor)